Marija Milosevic
Marija Milošević Foto:EPA PHOTO EPA/SLOBODAN PIKULA

Ukidanjem pritvora i povlačenjem poternice, Marija Milošević ćerka Slobodana Miloševića i Mire Marković slobodna je žena i može se vratiti u Srbiju, posetiti grobove svojih roditelja i uzeti srpska dokumenta, kao da se pucnjava u dvorištu Vile "Mir" te 2001. godine, prilikom hapšenja Miloševića, nikada nije ni odigrala. Mogućnosti koje se Miloševićevoj otvaraju ovakvom odlukom praktično su neograničene...

„Nezahvalna domovino – ne zaslužuješ ni kosti moje!“, latinska je poslovica koju je Marija Milošević svojevremeno za beogradske medije citirala odgovarajući na pitanje da li je ona bila zagovornik ideje da se njen otac Slobodan Milošević sahrani u dvorištu porodične kuće u Požarevcu. Miloševićeva je kazala da niko od njih (Miloševića) ne treba da se vrati Srbiji, bilo da je živ ili mrtav.

Ipak, sada joj se ta mogućnost i formalno pružila, pošto je nastupila apsolutna zastarelost postupka koji se protiv nje vodio jer je prilikom hapšenja svog oca 1. aprila 2001. pucala u dvorištu Vile „Mir“, iz koje je on izveden. Protiv Miloševićeve je danas obustavljen postupak i poternica je stavljena van snage, što znači da je posle 20 godina ponovo slobodna da se vrati u svoju domovinu.

Ovakva odluka suda za Mariju Milošević bi mogla značiti mnogo. Najpre to da bi posle gotovo dve decenije mogla da poseti grob svoje majke Mire Marković koja je preminula 2019. godine u Rusiji, da bi zatim njena urna 20. aprila 2019. godine u Požarevcu bila položena ispod lipe gde od 2006. počiva njen suprug, bivši predsednik SR Jugoslavija.

Foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

Sama činjenica da se za njom više ne traga u Srbiji, znači i to da bi mogla izvaditi srpska dokumenta, pored crnogorskih koje navodno koristi od trenutka kada je raspisana poternica za njom i živi na Cetinju. Samim tim, Miloševićeva bi u Srbiji mogla započeti i privatni biznis, kupiti nekretninu i slično i to samo zato što je, nakon 20 godina, njen slučaj zastareo pred ovdašnjim sudom.

Događaj zbog kog se za Marijom Milošević tragalo, makar formalno, odigrao se u ranim jutarnjim satima 1. aprila 2001. godine u dvorištu Vile „Mir“ na Dedinju, gde je porodica Milošević-Marković stanovala, prilikom hapšenja Slobodana Miloševića. Noć 31. marta na 1. april ujedno je i poslednja noć kada je porodica bila na okupu. Marija je kobnog jutra iz svog dvorišta zapucala na kolonu vozila koja je odvozila Miloševića, a jedan hitac pogodio je automobil.

Slobodan Milošević
Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Na teret su joj se stavljala krivična dela nedozovoljeno držanje oružja i ugoržavanje sigurnosti. U postupku koji je ranije vodilo Drugo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu Miloševićeva je krajem septembra 2002. godine bila uslovno osuđena na osam meseci zatvora, s rokom provere od dve godine, ali je ta presuda bila ukinuta po žalbi njenog branioca i naloženo je ponavljanje suđenja.

Za sve ovo vreme Miloševićeva je živela na Cetinju, daleko od očiju javnosti. Njene komšije su u više navrata za medije govorili da je izuzetno prijatan sused, ali da nastoji da živi povučenim životom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare