Foto: MUP Republike Srbije

Hapšenje nekadašnje državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijane Hrkalović ponovo je u centar pažnje javnosti vratilo njen period u srpskoj policiji, ali Odeljenje za posebne akcije (OPA), koje je formirano upravo za vreme njenog "mandata". Reč je o odeljenju formiranom između 2013. i 2014. godine, i koje, prema nezvaničnim saznanjima, ima širok spektar rada - opservacije, tajno snimanje, praćenje dokumentovanje, a njegovi pripadnici pominjali su se tokom prošlogodišnjih julskih protesta.

Ova jedinica se u žiži pažnje javnosti našla prošle godine, nakon julskih nereda ispred Skupštine Srbije, kada je bivši policajac Vladimir Savić istakao da su učešće u demonstracijama uzeli i pripadnici OPA, a u cilju dodatnog dizanja tenzija.

Pročitajte još:

Savić je tom prilikom za Nova.rs rekao da je OPA formirana u vreme boravka Hrkalovićeve u MUP i da je to praktično paralelna služba BIA.

„OPA -u je formirala Dijana Hrkalović 2013. na 2014. Prva zvanična akcija gde se OPA pojavljuje su bili Potočari. Oni su 2014. izdvojeni iz jednice SBPOK (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala) i fomrirani su kao posebno odeljenje pod imenom Odeljenje za posebne akcije (OPA). OPA ima širok spektar rada od opservacija, tajnog snimanja, praćenja, dokumentovanja. To je maltene služba u službi i njihov metod rada je sličan nekadašnjem SDB koji je postojao u vreme Slobodana Miloševića“, ispričao je za naš portal ranije Savić i dodao:

„Oni su u okviru MUP-a firma u firmi, tako možemo reći. Oni su paralelna BIA, znači mogu da rade sve što i BIA i to je služba unutar MUP-a, koja održava veze sa licima iz krimogene sredine što je moguće i videti posle svih ovih protesta. Vi imate agente koji su u jednom momentu huligani koji pale masu, onog momenta kada postignu cilj, tada više nisu huligani već policajci“, rekao je on.

Istakao je da je OPA zatvoreni sistem, od 30 do 40 pripadnika.

Podsetimo, OPA se u žiži javnosti našla jula prošle godine, kada je Savić svoju analizu protesta ispred Narodne skuštine detaljno napisao na svom profilu na Fejsbuku. Istakao je da su na protestu bili prisutni pripadnici tog odeljenje i da je cilj njihovog prisustva bilo dodatno dizanje tenzija.

„Navijačima prilaze agenti iz službe OPA, kao građani mešaju se sa njima, podižu tenziju. Policija baca prvih 5 suzavaca. Agenti iz OPA (odeljenje za posebne akcije MUP-a, posebno obučeni u nastavnom centru Makiš za takve akcije i izazivanje haosa) kao građani napadaju kolege. Policija pod maskama reaguje kao prema građanima, pod maskom i vizirima ni rođenog brata ne možes prepoznati. Nastaje haos“, napisao je on.

Foto: Facebook/Vladimir Savic

„Dva odeljenja policijske brigade svesno namerno žrtvovani su večeras ispred Skupštine sa odeljenjem Žandarmerije, ne dobijaju pomoć, što je van svakih pravila u takvim situacijama. Služba zloupotrebljava i PB i Žandarmeriju. Narod vrši pritisak. Vuk Jeremić pokušava da se dođe do kordona policije ispred ulaza u Skupštinu, kako bi pokušao da smiri situaciju. Agenti OPA kao građani ga šikaniraju i udaraju, namerno skandiraju, što obični građani prihvataju, nećemo političare. Kreće suzavac, intervencija policije. Nastaje haos. Navijači lome saobraćajne znakove bez ikakve potrebe, OPA agenti namerno provociraju policiju, obični građani uvučeni u igranku pridružuju se i dolazi do primene sredstava prinude prema običnim građanima, pošto se OPA povukla. U okolnim ulicama taktika pošalju policiju, ispale suzavac, zatim odeljenje beži, građani (čitaj: OPA) kao juri ih – recept sa Makiša. Njom se komaduje iz kabineta sa Andrićevog venca, poput figura na šahovskoj tabli. Kreni stani“, napisao je Savić i dodao:

„Malo suzavac, malo pendrek, malo beže, malo trče, i sve u odbrani i pokušaju osvajanja Narodne skupštine, dok predsedništvo, gde glavni i odgovorni za ovo stanje u državi sve posmatra, komanduje i naređuje niko i ne konstatuje. Kada pripadnici policije krenu u intervenciju, uvek se ostavlja obezbeđenje službenih vozila. OPA – građani pale službena vozila MUP-a kod Crkve svetog Marka, koje se prepisuje demonstrantima“, napisao je on u objavi.

BONUS video:Borović: A šta je sa predmetima Hrkalović, Kokeza i Prisluškivanje?

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar