Robert Rundo u tuči, Foto: Mindy Schauer / Zuma Press / Profimedia

Robert Rundo, beli supremacista i jedan od osnivača pokreta "Rise Above Movement", nalazi se od marta u Srbiji. Kako piše portal Bellingcat, pomenuti neonacista je u našoj zemlji osnovao i firmu, čime je sebi obezbedio boravišnu vizu u trajanju od godinu dana.

Na početku teksta, američki portal Bellingcat se osvrnuo na najnoviji video Runda, koji se na snimku nalazi ispred zida sa nacionalističkim grafitima u beogradskom naselju Karaburma. On na snimku poručuje da je došao „da očisti taj deo grada“.

“Evo nas u Beogradu, znate, čistimo kraj”, rekao je Rundo, pokazujući na grafite koji se nalaze iza njega.

Pokret kojem pripada Rundo, osnovan je 2017. godine, a prethodno je ovaj Amerikanac bio deo brojnih bandi. Svojevremeno je osuđen na godinu i osam meseci zatvora zbog napada 2009. godine, kad je nožem napao člana protivničke bande. Nakon odslužene zatvorske kazne, Rundo se preselio u Kalifornij.

Pročitajte još...

Članovi njegove organizacije uglavnom su MMA borci, a svrha njihovog bavljenja ovim sportom, kako navodi ovaj portal, je namera da budu spremni za fizičke obračune sa svojim neprijateljima. Na društvenim mrežama objave pokreta “Rise Above Movement” najčešće obiluju porukama u kojima se šalju antisemtiske poruke i propagira nadmoć bele rase, piše Bellingcat.

Takođe, Rundov pokret sarađuje i neonacističkom američkom bandom skinhedsa Hammerskinsom, sa kojom organizuje zajedničke obuke članova.

U Beogradu od marta

Rundo se u Srbiji, prema navodima američkog portala, nalazi od marta, što potvrđuje i video snimak na kojem se jedan od najpoznatijih svetskih neonacista snima dok sedi na piću u najpoznatijoj beogradskoj ulici Knez Mihailovoj.

“U julu se pojavio snimak gde se Rondo vidi na događaju koji je organizovala nacionalistička iz Srbije “Fondacija junak. Na video snimku razvijen je natpis “Free RAM – Oslobodimo RAM“, sa pozivom da se oslobode pripadnici ove neonacističke grupe.

Pored video snimaka iz prestonice Srbije i propagiranja neonacističe ideologije, Rundo je u našoj zemlji osnovao i kompaniju “Vill2Rise“, što je ime njegovog desničarskog modnog brenda. Kako navodi Bellingcat, upravo osnivanje ove firme može da bude način kako će ovaj neonacista osigurati sebi prebivalište u Srbiji. Javno dostupne informacije iz Agencije za privrede registre pokazuju da je Rundo osnovao u našoj zemlji društvo sa ograničenom odgovornošću (D.O.O.), pod nazivom “Vill2Rise doo Beograd-Palilula”.

Rundo je osnovao kompaniju sa istim imenom na Floridi u oktobru 2020. godine.

Bellingcat je posetio adresu na kojoj se nalazi Runova kompanije početkom novembra ove godine na Kraburmi, u istom delu grada gde se nalaze i grafiti “Free RAM”.

“Na ovoj adresi Bellingcat je primetio muškarca koji je nosio košulju marke “Serbon“ – u pitanju je srpska desničarska modna marka koju Rundo predstavlja kao model, a ona ujedno distribuira i njegovu marku odeće”, navodi se sajtu američkog portala.

Odeća Serbona sadrži bele suprematičke slike, uključujući kolovrat, simbol koji su često koristili neonacisti u slovenskim zemljama, kao i maske na kojima je keltski krst, još jedan uobičajeni beli suprematistički simbol. Nalepnice za Serbon bile su vidljive i na stubovima i zidovima oko neposredne blizine adrese.

Pročitajte još...

Kad je zatražio komentar, predstavnik Serbona rekao je Bellingcatu da ga „lično nisu upoznali“ i „verovatno (Rundo) nije želeo da bude viđen da ne bi postao previše poznat“. Takođe, oni su porekli da znaju da je Rundo ikada registrovao kompaniju u Srbiji i tvrdili su da je njihova jedina veza sa Rundom prodaja odeće njegovog krajnje desničarskog modnog brenda.

Međutim, Rundo nije osnovao komapniju u Srbiji samo u poslovne svrhe. S obzirom na to da srpski zakoni predviđaju da stranac koji osniva kompaniju u našoj zemlji može da prijavi privremeni boravak i do godinu dana, a da prebivalište može obnoviti svake godine, Rundo je pronašao mogućnost da na duže staze ostane u našoj zemlji.

Zbog ranijih nacionalističkih ispada, fizičkog obračuna sa neistomišljenicima i propagiranja neoanacističke ideologije, Rundo je imao obavezu da se javi na saslušanje putem aplikacije Zoom 17. novembra. Bellingcat napominje da Rundo nije hteo da odgovori na pitanja da li se vratio u Sjedinjene Američke Države na svoje žalbeno saslušanje.

“Ako se žalbeni postupak u slučaju protiv Runda bude odbijem, on će ostati slobodan čovek. Međutim, ukoliko se žalbeni postupak ne završi povoljno po njega, on bi mogao da se suoči sa novim suđenjem. Srbija ima ugovor o ekstradiciji sa SAD, ali još uvek niko nije izručen SAD-u iz Srbije kao rezultat sporazuma koji stupio na snagu u aprilu 2019. U prošlosti je Rundo pokušavao da izbegne pravdu, a ovo što sada radi u Srbiji može da bude ohrabrenje u drugim ekstremistima koji žele da izbegnu pravdu”, upozorava portal Bellingcat.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare