karabinjeri, italijanska policija, hapšenje
Foto: EPA-EFE/STEFANO CAVICCHI

Dve srpske državljanke uhapšene su akciji italijanske policije zbog sumnje da su sa dvojicom saučesnika pljačkale dragocenosti iz vila u Rimu.

Prema pisanju italijanskih medija, policijska akcija nazvana „Otvorena vrata” u kojoj su osumnjičeni uhapšeni, pokrenuta je u julu prošle godine, nakon što su rimski karabinijeri primetili da se u istorijskom centru italijanske prestonice povećao broj krađa, navodi list Politika.

„Video-snimci sa nadzornih kamera pokazali su da se kao razbojnici uglavnom pojavljuju dve žene koje upadaju u kuće i iz njih odnose vredne stvari, a da su im muškarci, takođe srpski državljani, logističari i pomagači. Oni su ih uglavnom samo navodili, ali su, kada to zatreba, priskakali ženama u pomoć. Prikupljene informacije govore da su žene i njihovi pomagači bili u rođačkim odnosima“, navode italijanski mediji.

Osim za razbojništva, četvoro Srba tereti se i za zločinačko udruživanje.

Članovi ove kriminalne grupe, prema pisanju italijanskih medija, imali su jasno podeljene uloge, a posebnu pažnju tamošnjih istražnih organa izazvala je činjenica da su razbojništva i pljačke bile „porodičan posao”. Upadi u stanove su detaljno bili planirani, a navike njihovih vlasnika osumnjičeni su dugo analizirali. Osumnjičeni srpski državljani su da bi došli do stanova koje su pljačkali tražili sigurne puteve bez video-nadzora.

Žene koje su pljačkale stanove, prema pisanju italijanskih medija, bile su mlađe životne dobi, uglavnom lepo odevene i nisu privlačile sumnju.

„Obijale su vrata, upadale u kuće i otimale sve vrste nakita, dragocenosti, ali i dizajnerske torbe. Vrednost ukradenog nakita i satova procenjena je na 25.000 evra“, navode italijanski mediji i dodaju da su kod osumnjičenih žena pronađeni alati za obijanje, piše Politika.

Tamošnji mediji navode i da su uhapšeni muškarci „svoje” žene posle krađa vozili kući kolima.

Osumnjičeni su kuće u kojima su živeli u italijanskoj prestonici koristili kao magacine u kojima su skladištili ukradene stvari, koje su potom preprodavali. Plen su bili i sefovi, a kada bi naišle na neki koji ne mogu da obiju, pozivale su muškarce iz grupe koji bi im pomagali, pišu mediji.

Ukradenu robu, najčešće satove i nakit, prodavali su preko čoveka koji je makedonski državljanin, a koji je bio deo grupe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar