Foto:Privatna arhiva

Suđenje Milošu Srebriću, optuženom za pljačku NIS pumpe tokom koje je ubijena radnica Kristina Kaplanović, nastavljeno je danas u Višem sudu u Beogradu, dopunom odbrane prvookrivljenog, koji je u više navrata izneo niz optužbi na račun Stefana Rokvića, koji je u ovom slučaju osumnjičen za neprijavljivanje krivičnog dela. Srebrić je, između ostalog, istakao da je odbrana koju je Rokvić izneo u tužilaštvu usmerena na to da njega označi kao izvršioca krivičnog dela i ukazao da je porodica Rokvić imala izvesni dogovor sa policijom.

Srebrić se na početku suđenja izjasnio o odbrani koju je Rokvić, inače sin biznismena Danijela Rokvića,  izneo u tužilaštvu, rekavši da je on veći deo izmislio, nakon čega je do detalja ispričao sve o svom poznastvu sa drugooptuženim.

„Stefana poznajem od 2013. godine. Upoznali smo se u pritvoru zatvora u kom smo boravili zajedno. Ja sam nakon pritvora sproveden na izdržavanje kazne, a po izlasku iz istog nastavio sam druženje sa Stefanom. Viđali smo se i bili smo prijatelji. Prilikom druženja često smo koristili marihuanu i kokain, koje je Rokvić kupovao“, rekao je Srebrić na početku odbrane.

Rokvić i Srebrić se čuli dan pre zločina

Sudija je tokom suđenja upitala i prvooptuženog Srebrića da li je tačno da je dan pre zločina, 24. maja 2017. godine, imao čak 23 komunikacije sa Rokvićem. Srebrić je istakao da ne zna da li je to tako bilo, kao i da ne može da se seti.

Kako je istakao, 25. maja 2017. godine, kada se dogodila pljačka tokom koje je ubijena radnica Kristina Kaplanović, nije se ni video ni čuo sa Rokvićem.

„Sa Stefanom sam se video mesec i po dana kasnije, početkom jula. Sećam se da je tada bio po malo odsutan i čudan i rekao mi je da ima neki problem ali nije želeo da mi kaže šta je u pitanju. U narednom periodu smo se čuli i viđali, a poslednji put sam ga video, dobro pamtim, desetak dana pre mog hapšenja. Tog jutra Stefan mi je rekao da ima neki problem koji nije rešio. Kazao mi je da je njegovog oca kontaktirao inspektor iz 29. novembra, i da mu je rekao da će ga hapsiti, te da zbog toga mora da napusti zemlju“, kazao je Srebrić.

On je dodao i da mu je Rokvić tada rekao da će biti u Španiji ali i da mu je obećano da za njim neće biti raspisana interpolova poternica.

„Nakon toga se nismo čuli ni videli. Ja sam u policiji i istrazi nekoliko puta pitan za njega i rekao sam da ga ne poznajem, jer sam želeo da ga zaštitim. Nisam znao zašto me pitaju da li ga znam“, rekao je Srebrić.

Srebrić se potom osvrnuo i na jednu čudnu situaciju tokom njegovog boravka u pritvoru.

„Advokat mi je rekao da je Rokvićev otac kontaktirao moju suprugu i da je dobro što sam izjavio to što sam izjavio u policiji, a da će on za uzvrat da finansijski brine o mojoj supruzi i detetu. Kako mi je rekao, rečeno je da nemaju ništa protiv mene i da ću u pritvoru biti šest meseci do godinu dana. U novembru mesecu prošle godine saznajem da je Stefan uhapšen i nakon što sam pročitao njegovu izjavu, shvatio sam da je sve dogovoreno. Shvatio sam da je dogovor između njegovog oca i policije važeći“, rekao je Srebrić.

Srebrić je odgovarajući na pitanja sudije rekao da nije tačno da je Rokvić davao njegovoj supruzi mesečno 500 evra, a kako je on ispričao u iskazu, kao i da je izmišljotina da je u jednom trenutku prestao da daje novac njegovoj nevenčanoj supruzi Vanji, zbog čega se ona naljutila. On je dodao i da nije tačno to što je Rokvić rekao, odnosno da ga je on vozio do pumpe kobnog dana, kao i da je on izvršilac krivičnog dela. Rekao je da je izmišljotina da se u automobil vratio uznemiren, da je povraćao i da je za pojasom nosio pištolj.

Sa druge strane, optuženi Rokvić koji se tereti za neprijavljivanje krivičnog dela ostao je pri ranije iznetoj odbrani, dodavši da je Srebrić sve izmislio.

Podsetimo, Miloš Srebrić tereti se da je tog 25. maja 2017. godine upao na pumpu u Velikom Mokrom Lugu u nameri da je opljačka. On je od radnika pumpe, među kojima je bila i Kristina, zatražio pazar iz kase u kojoj je bilo 10.000 dinara. U komešanju sa radnicima napadač je zapucao i smrtno ranio Kristinu. Kaplanovićeva je preminula u bolnici nakon nekoliko dana borbe za život.

Krajem prošle godine, pojavio se novi osumnjičeni u ovom postupku, Stefan Rokvić, koji se tereti za neprijavljanje krivičnog dela. Postupak protiv Rokvića i Srebrića je spojen i njima se sudi zajedno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar