Foto: privatna arhiva

Slučaj ubistva radnice i studentkinje Kristine Kaplanović (20), koja je ubijena 2017. godine tokom pljačke NIS pumpe u Velikom Mokrom Lugu, ni nakon tri godine od zločina, ne prestaje da šokira srpsku javnost povodom novih saznanja, koja se s vremena na vreme pojave.

Privođenje Stefana Rokvića, koje je realizovano novembra prošle godine na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu zbog, kako su tada mediji izveštavali, sumnje da je pomogao prvooptuženom Milošu Srebriću (38), zvanom Flekica, nakon zločina, bacilo je nove sumnje na ovaj slučaj. Ipak, od prvobitnog pomaganja, protiv Rokvića je Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu samo za neprijavljivanje krivičnog dela.

Miloš Srebrić i Stefan Rokvić, Foto:Privatna arhiva/Facebook

Portal Nova.rs pokušao je da sazna otkud to da se osumnjičeni Rokvić, inače sin biznismena Daniela Rokvića, koji je oženjen pevačicom Dijanom Janković, na optužnici nađe tri godine nakon zločina, iako se njegovo ime dotad nije spominjalo u slučaju. Advokat Jugoslav Tintor, koji zastupa prvooptuženog Srebrića u ovom postupku, navodi da je prema njegovim saznanjima samo dva meseca nakon zločina formiran predmet Rokvić.

„Analizom baznih stanica ustanovljeno je da je tog dana u blizini pumpe, neposredno uoči samog događaja zabeležen je signal telefona novog optuženog u ovom slučaju, Stefana Rokvića. Prema saznanjima koje posedujem, u policiji je bio formiran predmet Rokvić ubrzo nakon zločina na pumpi, ipak i pored dve i po godine suđenja, mi tek sada saznajemo za još jednog optuženog u ovom slučaju“, ističe advokat.

Foto: N1, Jugoslav Tintor

On dodaje i da ima saznanja da su upravo Rokvićevi stanovi pretresani na dan hapšenja njegovog klijenta.

„I pored toga, nakon hapšenja mog branjenika, u krivičnoj prijavi, koja je protiv njega bila podneta, navodilo se da je Miloš Srebrić sa NN osobom izvršio zločin. Rokvić, iako je tada očigledno bio identifikovan kao osumnjičeni za teško ubistvo, nigde se nije navodio u krivičnoj prijavi, zbog čega protiv Rokvića nije ni bila raspisana interpolova poternica, tako da je u protekle dve i po godine slobodno živeo u inostranstvu. Takođe, prema saznanjima do kojih je odbrana došla, Rokvić je Srbiju napustio samo nekoliko dana pre nego što je realizovano privođenje Srebrića”, dodao je Tintor.

Tintor u razgovoru za naš portal ističe da je saglasan da ovaj slučaj od samog početka izaziva puno sumnji zbog okolnosti koje ga prate. Jedan od bitnih faktora koji je vidno uznemirio srpsku javnost bili su i snimci nadzornih kamera sa mesta zločina na pumpi, a koji su, blago rečeno, oskrnavljeni. Pa tako, sa video-zapisa fale najbitniji delovi, odnosno vremenski period u kome se sam zločin dogodio.

„Zbog toga je kod ovih snimka najvažnije ono što nedostaje tj. zašto baš taj deo nedostaje i ko je ove snimke „obrađivao““, ističe advokat.

Tintor za Nova.rs navodi i da je ovo samo jedna od brojnih nerazjašnjenih okolnosti u ovom slučaju.

„Vrhunac predstavlja povratak Rokvića u Srbiju u novembru 2019.godine, kada je nakon 48 sati, na osnovu nezakonite odluke tužilaštva i suda, bio pušten na slobodu, iako mu se stavljalo na teret teško ubistvo i iako je bio uhapšen nakon dve i po godine bekstva. Njegov iskaz kojim tereti Srebrića je rezultat krivičnog dela iznuđivanja iskaza, jer se do njega došlo nedopuštenim obećanjem da će ako tereti Srebrića biti pušten na slobodu iako je ispunjavao sve uslove za pritvor, a zatim optužen samo za neprijavljivanje dela“, navodi Tintor i dodaje:

„To i nije tako iznenađujuće, ukoliko uzmemo u obzir da su dvojica svedoka okrivljenih već sklopila sporazume sa tužilaštvom, u kojim su navodno priznali da im je Srebrić pričao o pomenutom zločinu. Sve se ovo radi u nedostatku stvarnih dokaza protiv Srebrića. Ja sam u više navrata zatražio da mi se dozvoli, kao braniocu, da im postavim pitanja, međutim,  o tome do danas nije odlučeno. Za razliku od odbrane, tužilaštvo je zahtevalo da se iskazi samo pročitaju. Sada i Rokvić traži da se njegov iskaz samo pročita i neće da odgovara na pitanja, što samo dodatno  kompromituje način dokazivanja optužbe u ovom kontraverznom predmetu”, navodi advokat.

Podsetimo, Miloš Srebrić tereti se da je tog 25. maja 2017. godine upao na pumpu u Velikom Mokrom Lugu u nameri da je opljačka. On je od radnika pumpe, među kojima je bila i Kristina, zatražio pazar iz kase u kojoj je bilo 10.000 dinara. U komešanju sa radnicima napadač je zapucao i smrtno ranio Kristinu. Kaplanovićeva je preminula u bolnici nakon nekoliko dana borbe.

Sem Srebrića, u ovom postupku optužen je i Stefan Rokvić, koji se tereti za neprijavljivanje krivičnog dela.

Svedoku pretili

Ni početak ovog suđenja za ubistvo Kristine Kaplanović nisu zaobišle čudne okolnosti. Naime, jedan od radnika pumpe Darko Stanković, koji je u trenutku zločina radio sa Kristinom, izjavio je da je zbog pomenutog događaja dobijao pretnje i da mu je zato dodeljena policijska zaštita.

“Neko me je pozvao telefonom, nije se predstavio i rekao mi da pazim šta pričam”, rekao je ranije Stankov.

On je dodao i da mu je nepoznata osoba nakon toga i fotografisala automobil.

 


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar