Rudnik Soko Foto: REUTERS/Antonio Bronic

U rudniku "Soko" dve godine pre nesreće nije obavljan rudarski inspekcijski nadzor u skladu sa obavezama inspekcije, tvrde zastupnici porodica rudara koji su stradali prilikom izbijanja metana. Iako je od nesreće prošlo više od godinu dana, tužilaštvo još prikuplja dokaze, ali lokalna samouprava već planira da 6. avgusta, na Dan rudara, organizuje koncert narodne muzike. Porodice ukazuju da se na tragediju brzo zaboravilo, a svečanosti su - malo je reći neprimerene.

Supruga poginulog rudara Sanja Trivunac kaže da je njen pokojni suprug poslednjih nedelja dolazio sa posla drugačiji nego ranije.

„Par dana pre nesreće, kada je govorio sa bratom pričao je da se nešto čudno dešava, da smrdi, dolazio je on kući i sav se osećao na gasove. I uznemiren, potresen, ćutljiv, ali generalno nije govorio o tome“, ističe Sanja Trivunac za N1.

Advokat porodica osmorice stradalih rudara kaže da su o tome pričali u iskazima u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu preživeli rudari. Saslušano je njih 17.

„Devet je izjavilo da su od strane rukovodstva upozoreni da je veća koncentracija metana i da budu obazrivi, te daje to bilo nekih dvadesetak dana pre kritičnog događaja“, smatra advokat porodica poginulih rudara Bratislav Stojanović.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Snimak koji je izašao u javnost na kome se čuje razgovor dispečera sa rudarima:

Rudar: Je l’ silazi neko u jamu? Nemamo više dušu.

Dispečer: Silazi, silazi, krenuli su.

Rudar: Kad ćemo da ih iznesemo napolje? Ne možemo sami da izvučemo sve, bre. Kako ih nije sramota, bre?

„Kako ih nije sramota, bre?“ Na šta se to odnosi?

„Pa, na tu neodgovornost. Pretpostavljam da je ta neodgovornost bila u pitanju i da su u tom trenutku shvatili da ovi odozgo nemaju pojma šta rade“ smatra supruga poginulog rudara Sanja Trivunac.

Snimak je, kaže advokat, i među materijalom u aleksinačkom tužilaštvu koje trenutno prikuplja dokaze i to po nalogu Višeg tužilaštva iz Niša, pošto su dva puta odbili da pokrenu postupak, ne nalazeći da ima razloga.

„Nama je svaki dan prvi april. U gubitku smo i taj prvi april je svaki dan“, kaže Slađana Živković, supruga poginulog rudara iz sela Jasenje kod Aleksinca, piše N1.

Suđenje priželjkuje zbog preživelih rudara, da dobiju uslove rada i bezbednost kakvu rudari treba da imaju.

„Najteže mi je to što je možda moglo još nekome da se pomogne da su ranije pristupili“, ističe Slađana Živković.

Tačka sporenja u ovom trenutku je – jeste li bilo struje u trenutku nesreće u rudniku. Da li je bilo kvara na trafostanici, pa zato ventilacija nije radila ili je, kao što tvrde porodice, ventilaciju isključio takozvani sistem zaštite, jer su uređaji za očitavanje metana detektovali koncentraciju preko 1,5, kada se sve gasi.

„To je prevaziđena tehnologija na sistemu stator-rotor. Kada rotor varniči, a dolazi do gasova u sredini – dolazi do eksplozije. Upravo da bi se preventivno sprečila eksplozija, sa koncentracijom metana preko 1,5 posto, sve mašine se automatski gase, ali što je veoma tragično – gasi se i ventilacija“, ističe advokat porodica osam stradalih rudara.

Ispostavilo se, tvrdi advokat, da rudarska inspekcija dve godine nije obavljala propisane kontrole, jer da jeste – kaže – nesreća bi mogla da bude sprečena. Ni dozvole za rad, podseća, u trenutku nesreće nije bilo.

VIDEO: SOKO: Zašto porodice stradalih rudara traže snimak nesreće?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare