Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore je u prethodnom peridu radilo na rasvetljavanju teških krivičnih dela, protiv života i tela i sprečavanju delovanja kriminalnih organizacija, izjavio je danas specijalni državni tužilac Saša Ćađenović. Istakao je da su u Crnoj Gori delovale dve kriminalne organizacije, a jednom od njih rukovodio je uhapšeni vođa navijača Veljko Belivuk.

On je to rekao na konferenciji za medije SDT i Uprave policije (UP), na kojoj se predstavljaju podaci iz aktuelnih predmeta u nadležnosti SDT, pišu Vijesti.

On je kazao da je 1. novembra SDT donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv K.M. osumnjičenog da je formirao kriminalnu organizaciju koja je planirala dva ubistva – P.J. i A.J.

Čađenović na konferenciji za medije govorio i o kriminalnoj grupi koju su navodno formirali Kotoranin Jovan Vukotić i Podgoričanin Janko Vukadinović, a čiji članovi su postali i M.J. i M.V. Rekao je da je M.J. po nalogu organizatora pratio članove suparničke kriminalne grupe.

Pročitajte još:

SDT je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Slobodana Kašćelana i još 11 osoba zbog otmice i ubistva Mila Radulovića. Čađenović je rekao da je Radulović otet u oktobru 2020. godine na teritoriji Danilovgrada, a ubijen dva i po meseca kasnije.

„Postoje dve kriminalne organizacije, jedna koju je formirao B.V. (Veljko Belivuk) i koja je izvršila jedno krivično delo otmicu i jedno krivično delo ubistvo, druga kriminalna organizacija koju smo procesuirali delovala je na teritoriji Crne Gore i nju su formirali K.S. i B.I. (Slobodan Kašćelan i Igor Božović). Radi se o dve kriminalne grupe“, rekao je Čađenović.

Veljko Belivuk Foto: Printscreen

Čađenović je rekao da su za krivična dela organizovanog kriminala podignute 73 optužnice.

„Rasvetljeno je jedno teško ubistvo, tri ubistva i otmica i sprečene četiri likvidacije“, kazao je Čađenović.

Krunić: Određenim predstavnicima iz vlasti, ali i kriminalnim strukturama, smetaju rezultati

Stručna saradnica u SDT Jovanka Krunić kazala je da je od izvršilaca krivičnih dela oduzeta imovinska korist od desetak miliona eura.

„Određenom broju predstavnika iz zakonodavne i izvršne vlasti, ali i kriminalnim strukturama, smetaju rezultati koje je postiglo SDT“, kazala je Krunić.

Istakla je da je SDT u proteklih godinu radi pod pritiskom i da je za to vrijeme objavljeno preko 3.300 negativnih objava o glavnom specijalnom tužiocu (GST) Milivoju Katniću, a preko 8.400 o SDT.

Istakla je da su u SDT navikli na kritike, ali da one moraju biti osnovane, a ne neosnovane i zlonamerne.

„Budžetu Crne Gore transferisali smo preko četrdeset miliona eura, ali lakše je kritikovati, nego biti u pravu“, rekao je ona.

Pročitajte još:

Krunić je istakla da se od novembra 2020. godine do 18. februara kontinuirano sprovodi plan za ukidanje SDT, a da je nakon toga nastavljeno sa zlonamernim napadaima i da su svakodovneno prenošene poruke izvršne vlasti i političkih subjekata, te da je Katniću dat rok da napusti funkciju.

Podsetila je da je nakon toga u septembru otkriveno da je planirana likvidacija Katnića i Čađenovića, a u oktobru da je u Katnićevom kabinetu otkriven prislušni uređaj.

Novinarima je prikazala slajd na kom su isečci iz medija, objavljeni u prethodnom periodu, objasnivši da su na taj način predstavnici izvšne i zakonodavne vlasti pravili pritisak na SDT i Katnića, ali da su oni u tom periodu uprkos tome napravili značajne rezultate.

Rekla da je karakteristično da su uporedo sa tim pritiscima i pripadnici kriminalnih organizacija bili aktivni i planirali ubistvo Katnića i Čađenovića.

„Kažu da Č. nudi sporazum za D. a samo da ga maknu, razneću ga u sto komada i njega i brata mu“, samo je jedna od poruka kojiu su pripadnici te kriminalne organizacijej razmenili dok su planirali ubistvo Čađenovića.

Krunić je kazala da je ta kriminlna grupa pratila portale kako bi se informisala o planovima izvršne i zakonodavne vlasti za smene u policiji i SDT.

„Pratili su GST i planirali da ga ubiju u mestu Daljam“, rekla je ona.

Novinarima je prikazala i fotografiju eksplozivne naprave kojom je ta kriminalna grupa, bliska škaljarskom kriminalnom klanu, planirala da ubije specijalnog Čađenovića.

Krunić je istakla da su veoma značajne rezultate ostvarili u veoma lošem radnom ambijentu i pod pritiskom..

Ona je rekla da su kancelarije neuslovne, ali i da u situaciji kada jedan tužilac saslušava, drugi, koji sa njim deli kancelariju, mora da izađe.

Katnić: Upozoravam sve one, a posebno demokratske snage

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je potom izneo upozorenje.

„Upozoravam sve one, a posebno demokratske snage u Crnoj Gori da traže informacije i uvere se da je to tako, jer bi svako diranje u tu strukturu, a posebno u deo policije kojom rukovodi g. Zoran Brđanin, dovelo do teških posledica“, rekao je glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić.

Foto:Savo Prelević/Vjesti.me

Katnić je rekao da je su organizovane kriminale grupe, nakon što su im iz SDT otkrili „modus operandi“ prelazile sa korišćenja oružja na eksplozije, a potom i na ono što je sada otkriveno.

„Pripadnici organizovanih kriminalnih grupa planirali da ubiju 15 pripadnika SPO“

Katnić je rekao da se sa prethodnim ministrima unutrašnjih poslova četiri godine mučio da poveća broj pripadnika Specijalnog policijskog odjelenja (SPO), a da mu je aktuelni ministar Sergej Sekulović to omogućio nakon što mu je poslao dopis.

Kazao je da su pripadnici organizovaih kriminalnih grupa planirali da ubiju 15 pripadnika SPO.

BONUS video: Veze između Kavčana i grupe Velje Nevolje

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar