Foto: tpknews.com

Željku, ratnom veteranu, i Elenki Topavlović u četvrtak ujutru, 29. oktobra, direktorka Centra za socijalni rad u Malom Crniću, Dijana Mirković, na "otela" je petogodišnje dete, strpala ga u automobil i odvezla se sa njim, dok je policija držala oca sve dok se direktorka nije udaljila sa detetom. Željkovi ratni drugovi sad prete akcijom blokade, ukoliko mu nadležni dete ne vrate tokom ove nedelje, a u međuvremenu se oglasio i Centar za socijalni rad. Dijana Mirković, direktorka socijalnog u Malom Crniću, za Nova.rs kaže da je sud doneo takvu odluku.

„Radi istinitog informisanja javnosti i sprečavanja daljeg širenja niza netačnih informacija saopštavamo da su informacije u vezi sa oduzimanjem deteta Željku Topaloviću i njegovoj supruzi Elenki Hlipec iz sela Aljudovo, navodno zbog loše materijalne situacije od strane Centra za socijalni rad u Malom Crniću, netačne. Naime, Centri za socijalni rad ne donose odluku svojevoljno kada je reč o lišavanju roditeljskog prava, već presudu sprovode u skladu sa odlukom suda, što je upravo bio slučaj Centra za socijalni rad Malo Crniće, koji je u skladu sa Zaključkom Osnovnog suda u Požarevcu 29. oktobra sproveo izvršenje presude.

Napominjemo da Centri za socijalni rad ne oduzimaju decu zbog loših uslova za život. U konkretnom slučaju ovakva presuda od strane Osnovnog suda doneta je zbog nesavesnog vršenja roditeljskog prava u dužem vremenskom periodu.

Javnost je isključena iz rada na konkretnim slučajevima i Centar za socijalni rad je u obavezi da čuva poverljivost ličnih podataka i informacija o korisnicima, u cilju zaštite najboljih interesa deteta, kao i po zakonu. Na čuvanje i poverljivost podataka i isključivanje javnosti iz rada na konkretnom slučaju obavezuje nas kako zakon (Porodični zakon, SL. Glasnik RS 18/05 član 206;

Pravilnik o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad , Sl. Glasnik RS 59/08 član 14) tako i profesionalna etika.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar