Podeli
Foto: Privatna arhiva

Porodica porodilje Ivane Tepšić, koja je preminula 17. maja u GAK u Višegradskoj ulici, očekivala je da će nalaze obdukcije, koja treba da otkrije tačan uzrok smrti mlade žene, dobiti za mesec dana, ali smo nedavno saznali da ćemo rezultate čekati čak tri meseca. Obdukciju radi Medicinski fakultet u Beogradu, na kom predaje i ginekolog koji je porađao Ivanu, zbog čega porodica otvoreno sumnja u nepristrasnost tamošnjih patologa i ne isključuje mogućnost da će na kraju povestiu i privatnu istragu.

Ana Marković, sestra Ivane Tepšić kazala je za Nova.rs da je veoma zabrinuta zbog vesti da će rezultate obdukcije čekati čak tri meseca.

“Niko nam se nije obratio, niko nas nije zvao, čekamo obdukciju. Zvali smo da pitamo kada će biti rezultati, prvo su rekli da će biti za maksimum mesec dana, što je i pravilo. Međutim, sada su promenili priču, pa su nam, kada smo ih zvali, rekli da ćemo na rezultate čekati čak tri meseca”, kaže Ivanina rođena sestra Ana Marković.

Ona ističe da se obdukcija radi na Medicinskom fakultetu na kojem predaje upravo doktor Miloš Petronijević.

Pročitajte još:

“Radiće je tamo gde radi i lekar koji je porađao moju sestru. Mogu da urade šta god hoće sa tim rezultatima. Sačekaćemo ih, pa ćemo u skladu sa tim da veštačimo i uzorke privatno”, navodi Ana.

Ona ističe da ih nadležni u bolnici nisu ispoštovali čak ni kada je reč o dokumentima porodilje.

“Poslali smo zahtev da nam pošalju njena dokumenta još 28.5, niti su nam odgovorili na zahtev, niti su nam ih poslali… Videćemo šta će biti”, u očaju priča sestra Ana.

Nakon ovog slučaja,  naloženo je da se uradi unutrašnja kontrola GAK-a koja će da proceni šta se zaista dogodilo, odnosno, da utvrdi da li je Ivana umrla zbog greške lekara.

Podsetimo, porodica Tepšić je podnela krivične prijave Prvom osnovnom tužilaštvu protiv ginekologa Miloša Petronijevića i anesteziologa Nenada Drobnjaka, koje smatraju direktnim krivcima za smrt mlade majke. Ni posle dve nedelje od kada je tragična priča o porodilji izašla u javnost, o slučaju se nije oglasilo ni GAK, ali ni Ministarstvo zdravlja.

Foto: Privatna arhiva

Ivana Tepšić je preminula 17. maja u GAK-u, nekoliko sati nakon porođaja usled srčanog zastoja. Nesrećna žena je uprkos pokušajima reanimacije izgubila bitku za život, samo nekoliko sati nakon što je na svet donela dečaka. Njena porodica optužila je za tragični ishod lekarski tim koji ju je porađao, tvrdeći da je Ivana uoči porođaja danima krvarila, ali da se niko od zaposlenih u GAK nije na to obazirao.

“Za smrt moje sestre krivimo doktora Miloša Petronijevića i anesteziologa Nenada Drobnjaka. Digli smo krivičnu prijavu protiv njih. Moja sestra je krvarila kao iz šerpe… Zaustavili su joj krvarenje i nisu hteli da je porode, opet je prokrvarila… Davali su joj bensedine, stalno nas je zvala i plakala i govorila da joj je užasno, da hoće kući i da ne može više da izdrži… Eto, ne znam šta bih vam više rekla”, rekla nam je Ana.

Ivani je termin trebalo da bude 23. maja, međutim 14. maja je prokrvarila i muž ju je odvezao u bolnicu. Ona je primljena oko 3 ujutru, obavili su sve preglede i odlučili da ona ipak nije za porođaj. Čekali su da krene prirodno. Prema rečima njenih najbližih bila je otečena, imala je visok pritisak, pila je duplu terapiju koju su joj prepisali u Višegradskoj. Potom je ponovo prokrvarila 16. maja. Tada je odvezena u salu, opet sa rečima da nije za porođaj, pa su je ponovo vratili na odeljenje visokorizičnih trudnoća. Dana 17. maja u 9.05, je ponovo prevezena u salu i porođaj je otpočeo. Beba je bila jako krupna, 4 kile i 350 grama i na svet je došla u 12.05. Nakon porođaja u otpusnoj listi su napisali da je sve bilo u redu, ali je porodilja preminula u 16.50 časova. Njena beba je otpuštena iz bolnice i predata je porodici.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar