Zlatibor pozar
Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Blizu 20 požara koji su danas bili aktivni na području Zlatiborskog okruga, uglavnom su stavljeni pod kotrolu ili su potpuno ugašeni. Požar koji je noćas buknuo u Mušvetama, podno zlatiborskog brda Gradina, iznad Čajetine, i zahvatio oko 40 hektara borove šume, lokalizovan je i nema opasnosti od daljeg širenja vatre. Pod kontrolom je i požar na Zaovinama na Tari gde je danas u plamenu bilo oko 30 hektara četinara. Gašenje nekoliko desetina hektara zahvaćene šume na brdu Brijač u Murtenici kod Nove Varoši i dalje traje.

Požar na Zlatiboru, koji je jutros razbuktao jak vetar i proširio ga na oko 40 hektara borovine, potpuno je lokalizovan i stavljen pod kontrolu. To je za Nova.rs potvrdio i načelnik Sektora za vandredne situacije Užice, Saša Cicvarić.

“Požar je pod kontrolom, sada se radi na dežurstvu, teren će se nadgledati čitavu noć. Nismo smanjli broj ljudi, danas ih je bilo 30 a stiglo je još 20 iz Beograda i Novog Sada. Ako se negde noćas javi plamen, spremni smo da gasimo a ujutru čim svane ponovo ćemo zagašavati ceo teren. Požar je opkoljen sa putevima a sa jedne strane gde nije bilo puta postoje dve vatrogasne pruge, tako da smo uokvirili ceo požar i sve je pod kontrolom”, rekao nam je Cicvarić.

Požar u Zaovinama na Tari, koji je zahvatio oko 30 hektara borove šume, obezbeđan je sa tri strane i sprečeno je njegiovo dalje širenje. U toku je obezbeđivanje četvrte strane kako bi se požar stavi pod kontrolu.

“Ljudi iz Nacionalnog parka Tara, uradili su junački posao danas u borbi sa vatrom i mislim da se, zahvaljujući pre svega njima a i svima koji su pritekli u pomoć, vatra nije dalje proširila. Daleko je mirnije nego jutros. Pored vatrogasno-spasilačke jedinice iz Bajine Bašte, stigli su i vatrogasci iz Loznice, Pirota i Kruševca a na terenu su i sva Dobrovoljna vatrogasna društva sa bajnobaštanske teritorije. Stigla je i mehanizacija da bi se obezbedio prilaz sa četvrte nepristupačne strane, pa će uskori požar sa svih strana biti pod kontrolom. Sigurno je da će svi koji su uključeni u gašenje, na terenu će se dežurati I tokom noći, sutra I tokom vikenda. Važno je da je situacija dosta bolja i da je požar pod kontrolom”, kaže sagovornik Nove.rs iz Zaovina Đorđe Marić.

Zlatibor pozar
Požar na Zlatiboru Foto:Slavica Panić/Nova.rs

U Zaovinama je izgorela jedna kuća i trafostanica sa koje se napaja 40 domaćinstava koja su trenutno bez električne energije. Požar je zahvatio i deo lokalnog groblja ali se u tom delu nije dalje širio. Stanovnici najbližih kuća su u nešto daljem zaseoku Đurići gde će, radi sigurnosti, najverovatnije provesti i noć.

Požar u Murtenici na brdu Brijač koji je izbio jutros, u neposrednoj blizini već ugašenog požara i zahvatio desetine hektara četinarske šume, i dalje je aktivan. Sa vatrom su se borili helikopteri Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije. U gašenju, sve do padanja mraka, učestvovala su tri helikoptera koristeći vedra kapaciteta 2.000 odnosno 3.500 litara. U gašenju požara učestvuju i vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a, pripadnici Vojske i Srbijašuma.

Zlatibor pozar
Požar na Zlatiboru Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Kako Nova.rs nezvanično saznaje, vatra u Murtenici zahvatila je i jedan vojni smeštajni objekat.

Požar u Mokroj Gori, koji je u ponedeljak zahvatio 140 hektara Bistrice je i dalje u fazi zagašavanja. Juče se na jednm delu ponovo aktivirao ali je brzom intervenciom vatrogasno-spasilačkih jedinica brzo ugašen. Deo vatrogasaca iz Mokre Gore jutros je preusmeren na druge lokacije ali deo njih i dalje dežura na Bistrici.

Pored Zlatibora, Tare i Murtenice, gorelo je danas na sve strane u Zlatiborskom okrugu. U Arilju je gorelo u Kruščici i Dobrači, u Užicu na Ponikvama, u Kremnima, Šiljkovićima u Mokroj Gori, Volujcu, Skržutima, Kačeru i Sarića Osoju. Pored Mušveta u Čajetni je gorelo i u Željinama, Tripkovi i Ljubišu. Svi požari su uglavnom ugašeni dok samo na nekoliko lokacija i dalje traje lokalizacija.

Vatrogasno-spasilačke jedinice danas su pokazale nadljudsku spremnost. Selili su se sa jedne lokacije na drugu, iz požara u požar. Veliki doprinos dalo je i lokalno stanovništvo, radnici Nacionalnog parka, dobrovoljna vatrogasna društva, javnih preduzeća, svi oni koji su bilo kako mogli pomoći.

Visegrad pozar
Foto:MUP Srbije

Priroda nikako nije išla na ruku, vreo vetar nosio je sve pred sobom a za sobom vukao vatru i raznosio varnice sve dok se popodne nisu nadvili oblaci i u dva navrata pala kiša koja nije puno pomogla ali je vazduh postao hladniji i vetar je oslabio.

Najvreliji dan u Zlatiborskom okrugu je pri kraju, kako je počeo, mnogo bolje se završava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar