Požar koji je izbio jutros na Zlatiboru širi se dramatčnom brzinom, a kako javlja reporter Nova.rs sa lica mesta, vatrena stihija zahvatila je i turistički centar Zaovine na Tari. Plamenom je zahvaćeno više od 30 hektara šume, a gašenje dodatno otežava jak vetar s povremenim olujnim udarima.

Zlatibor pozar
Požar na Zlatiboru Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Ista površina gori i na Tari u Zaovinama gde je izgorela i trafo-stanica, a vatra se približava naseljenim delovima i privatnim kućama.

Požar Zlatibor
Požar na Zlatiboru

Reporter Nova.rs javlja da je u ovom kraju izbilo još nekoliko požara i to na Ponikvama, Kremnima i selu Volujac. Takođe se ponovo aktivirao požar u Murtenici kod Nove Varoši, a ponovo je aktiviran i požar na Velikom Stolcu, na bosanskoj strani Tare.

Zlatibor pozar
Požar na Zlatiboru Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Vatrogasci i meštani uz pomoć KJP Zlatibor se bore sa vatrom, ali im vetar stvara velike probleme, pa je visok rizik daljeg širenja požara.

Požar u Mušvetama i Krivoj Reci izbio je noćas u 02:30 i proširio se do vrha brda Gradina iznad Čajetine, gde se nalazi repetitor. Na licu mesta je oko 20 vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila. Deo vatrogasnih ekipa je preusmeren na Zlatibor, na Gradinu, a deo u Zlatiborsko selo tripkovu gde je izbio novi požar.

Na mestu požara od noćas su i meštani koji strahuju da se požar ne proširi ka kućama.

Zlatibor pozar
Požar na Zlatiboru Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Sreten Smiljanić je rano stigao na Gradinu kako bi sa komšijama pomogao u gašenju.

Oko 13 časova vetar je promenio pravac, pa je vatru izneo na vrh Gradine. Vatrogasne jedinice uspele su da se izbore i sa ovim naletom vatre i sprečile da zahvati repetitor. Iz minuta u minut situacija se menja i ni malo nije izvesna. Ipak, nadu daju oblaci koji se nadvijaju nad Zlatiborom.

Pročitajte još:

„Stah nas je, od zaseoka Ćirovići požar je daleko samo oko 100 metra, plašimo se da vetar ne raznese varnice i zapali selo. Nije normalno koliko je vetar jak, odavno nije ovako jako duvao, ali tako je kad se dva zla udruže. Sve se više širi je vetar ne posustaje. Svi smo se organizovali koliko je moguće ali loše je sve ovo“, kaže za Nova.rs meštanin Sreten Smiljanić.

Nažalost, požar na zlatiborskoj Gradini, u Mušvetama i Krivoj Reci nije jedini. Ni na teritoriji Čajetinske opštine, ni u Zlatiborskom okrugu, niko ne pamti da u jednom danu gori na sve strane.

Kako Nova.rs na terenu saznaje, trenutno gori i Zlatiborska sela Tripkova i Željine.

U Zaovinama na Tari, u Đurićima gori 30 hektara šume gde je već izgorela trafostanica i jedna kuća. U Tarabićima u Kremnima je takođe planula jedna kuća a požari su aktivni i u užičkim selima Drežnik i Volujac, zatim u blizini aerodroma Ponkve, a poslednji evidentiran je u užičkom naselju Lokva.

Jak vetar jutos je ponovo aktivirao i požar u Murtenici, ali i na Velikom Stolcu na bosanskoj strani Tare. Na Mokroj Gori požar je i dalje pod kontrolom i nisu zabeležena nova razbuktavanja vatre.

Vatrenu stihiju koja je kao nikada ranije, u jednom danu zahvatila područje Zlatiborskog okruga, najbrže može obuzdati kiša koja je sve izvesnija. Temperatura vetra je sve niža, a već proleće i po neka kapljica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar