Luka Marić, Luka Starčević Foto: interpol.int

Kada je jula 2020. godine u Brazilu uhapšen hrvatski državljanin Luka Marić, odranije poznat policijama više zemalja po najtežim krivičnim delima, niko nije mogao ni da posumnja da se iza tog imena zapravo krije Luka Starčević, Beograđanin koji je osumnjčen da je učestvovao u likvidaciji Gorana Radomana na Novom Beogradu, čime je otpočeo krvavi rat do tada jedinstvenog klana koji se raspao na kavački i škaljarski.

Goran Radoman je brutalno izrešetan hicima iz automatskog oružja 20. februara 2015. u Ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu, u garaži zgrade u kojoj je živeo, iako je u to vreme već uveliko trebalo da bude u zatvoru u Crnoj Gori, gde ga je nakon osude na zatvorsku kaznu od sedam godina, izručila Kuba.

Radoman nikada nije stigao do Crne Gore, niti je tokom ekstradicije u kojoj je posredovala Srbije bio u pritvoru, već je lagodno živeo u stambenom naselju uprkos sumnjama stranih službi da se radi o međunarodnom šverceru kokaina.

Tokom uviđaja, na automobilu kojim je upravljao Radoman pronađen je GPS lokator, sa kog je izuzet jedan trag, na osnovu kog je identifikovan Luka Starčević čije se ime već nalazilo u bazi ovdašnje policije. Uprkos tome što su policajci već na uviđaju imali osumnjičenog, on je uspeo da pobegne i verovalo se da je ubijen u Španiji.

Međutim, u emisiji „Slučaj“ Insajder televizije otkriveno je da je Starčević živ i da je, u periodu nakon Radomanove likvidacije, počinio još ubistava, a na toj crnoj listi nalazi se i ime jednog policajca.

Naime, otkriveno je da je jula 2020. godine u Brazilu uhapšen Luka Marić, hrvatski državljanin za kojim je tragao i Interpol. Kako se navodi u novinskim izveštajima iz tog perioda, Marić je uhapšen na auto-putu kada ga je, u automobilu marke „nisan“ sa još jednom osobom, zaustavila policija.

Prilikom pretresa njihovog vozila pronađena je veća količina keša i hrvatska dokumenta. Vozač se pravdao da je bio unajmljen da ga preveze do Santosa, dok je on sve vreme ćutao. Ispostavilo se da je reč o Luki Starčeviću, protiv kog je podneta krivična prijava.

Luka Marić, Luka Starčević (Starčević pravo prezime) Foto: Divulgação/Polícia Civil

Službene informacije su ukazivale na to da se Starčević uveliko umešao u tamošnje podzemlje, da je bio desna ruka opasnog narko-bosa, a emisija „Slučaj“ otkriva da je reč o osumnjičenom za učešće u ubistvu Gorana Radomana. Brazilska policija sumnja da je Starčević izvršio ubistva tri osobe, te da je presudio jednom policajcu i srpskom državljaninu Marjanu Jociću iz Zaječara.

Foto: BW Press / Shutterstock

Luka Starčević je odranije poznat i srpskoj policiji. Prema nezvaničnim informacijama, Starčević je svojvremeno bio sitni kriminalac iz Beograda, ali se po svemu sudeći brzo uzdigao na hijerarhijskoj lestvici. Iako je Srbija zatražila njegovu ekstradiciju, Starčevićevi advokati nisu sa njom saglasni jer smatraju da u Srbiji ne bi mogao imati pravično i fer suđenje.

Luka Marić Foto: interpol.int

Ipak, brazilske vlasti ustanovile su da bi se Starčeviću moglo suditi u Srbiji, ali će se taj zahtev razmatrati tek kada mu bude završeno suđenje.

Radomanovo ubistvo nikada nije rasvetljeno

Radomanovo ubistvo na Novom Beogradu, iako se na sigurnosnim kamerama videlo da su u njemu učestvovale najmanje dve osobe, nikada u potpunosti nije rasvetljeno. Drugi pucač sa snimka nikada nije identifikovan, niti je poznato ko je naručio likvidaciju iako sve ukazuje na to da je reč o kavačkom ogranku do tada jedinstvenog kotorskog klana.

vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Naime, po izlasku iz zatvora Goran Radoman je otkrio da se u njegovom stanu u španskoj Valensiji krije 200 kilograma kokaina. Razjarilo ga je to što je ga o tome niko nije obavestio, imajući u vidu da je vlasnik stana. Na njegovu stranu stao je Jovan Vukotić koji danas slovi za vođu škaljarskog klana.

Bonus video: Veze između kavčana i grupe Velje Nevolje


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar