Evro novac pare
Evro Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Povodom teksta “'Vučko' pojeo 8 miliona evra: Investitor u BiH upao u kandže Srba prevaranata”, prenetog sa portala banja-luka24, oglasio se punomoćnik Aleksandra i Milomira Provića.

„U ovom tekstu iznesene su i neistinite činjenice na štetu imenovanih klijenata koji su suvlasnici u kapitalu privrednog društa Club aparthotel Vučko Pale. Suvlasnik u kapitalu navedenog društva je i Đordan Bojan, sin Đordan Dragana, u dijelu od 41,5%, što klijenti ne osporavaju niti su kada osporavali. Tvrdimo da nije riječ ni o kakvoj prevari od strane Provića, kako se tvrdi u naslovu i ponavlja u tekstu. Tvrdnja o prevari je iznošenje činjenice, u ovom slučaju neistinite. Prevara je krivično djelo. Znači da to ne može biti mišljenje/vrednosni sud novinara, i onda kao iznošenje činjeninica podliježe legitimnim ograničenjima radi “zaštite ugleda drugih”.

Pročitajte još:

Vlasnička struktura Đordan 2015.godine je donijela odluku o izbacivanju vlasničke strukture Prović iz navedenog društva, osporavajući im ulaganja u društvo. Osim toga, Đordani nisu izvršavali obavezu povrata kredita tadašnjoj Hypo banci u zamjenu za preuzimanje imovine “Starog Vučka” (oko 4000 m2 izgrađenih hotelskih i apartmanskih sadržaja, ugovorenih za oko 5,1 miliona evra), zbog čega je sporenje i počelo. U svrhu pravne zaštite Prović Aleksandar i Prović Milomir u avgustu 2015.godine podnijeli su tužbu Okružnom privrednom sudu Istočno Sarajevo protiv Đordana i dr. Nakon izvršenih građevinskog i finansijskog vještačenja u parničnom postupku, neposredno prije planirane glavne rasprave u septembru 2018.godine, vlasnička struktura Đordan, očigledno nezadovoljni rezultatima vještačenja, podnose krivične prijave na brojne adrese i traže prekid parničnog postupka. Povodom krivične prijave još nije donijeta javno-tužilačka odluka.

U toku 2018.godine, dok su Provići isključeni iz upravljanja društvom, Đordan Bojan osigurava “priznanje duga” oko 5,4 miliona eura, u poslovnim knjigama društva. Nakon toga Đordani pokreću više parničnih postupaka pred Osnovnim sudom Sokolac i Okružnim privrednim sudom Istočno Sarajevo od kojih su neki završeni odbijanjem tužbenih zahtjeva, a neke su još u toku. Neke tužbe Đordan Bojana uključuje i zahtjeve protiv oca Đordan Dragana, onda slijedi “priznanje zahtjeva” oca, očigledno fiktivno.

Ukupne uplate Đordan Dragana nisu sporne prema obavljenim vještačenjima, mada su mnogo manje od 8 miliona eura, iznose oko 5,4 miliona eura. Međutim, značajan dio uplata koje Đordan Dragana traži da se vrati tiče se obaveza po osnovu Ugovora o zajedničkom ulaganju (joint venture), preko 1,5 miliona eura, kao i date pozajmice koje su kompenzirane s povećanjem uloga u kapitalu društva u korist Đordan Bojana (preko 1,4 miliona eura). Prema Zakonu o privrednim društvima Republike Srpske ne može se tražiti povrat uloga u kapital društva, što je uobičajen standard i čemu se suvlasnici u kapitalu protive. Po osnovu ulaganja u kapital društva pripada srazmjerna dobit, a ne povrat uplata.

Foto: Profimedia.rs

O svemu navedenom strane u sporu su zaključile desetine notarskih ugovora u pogledu regulisanja međusobnih odnosa. Štaviše, suvlasnici u kapitalu društva su u proljeće 2015.godine, prije tužbe vlasničke strukture Prović, postigli dogovor o spornim stvarima od kojeg je pred potpisivanje odustala vlasnička struktura Đordan. Slična situacija se dogodila i u maju 2016.godine, kada su Đordani odustali od sudskog poravnanja koje su usaglasili punomoćnici/advokati suprostavljenih stranaka-suvlasnika u kapitalu. Postizanje dogovora otežala je i okolnost da vlasnička struktura Đordan sada zastupa četvrti advokatski tim od početka sporenja.

Dakle, tvrdnja u tekstu da je riječ o prevari vlasničke strukture Prović nije istinita i šteti ugledu Aleksandra i Milomira Provića. Zato dostavljamo ovaj demanti u svrhu objave od strane izdavača, na isti način i istom mjestu kao i sporni tekst“, navodi se u dostavljenom saopštenju.

***

BONUS VIDEO: Hapšenje Darka Šarića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar