Karaburma protest decak Stefan
Protest na Karaburmi zbog smrti dečaka Stefana kojeg je udario auto na pešakom prelazu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Građani beogradskog naselja Karaburma proteklih dana organizuju proteste zbog bahatog vozača Lazara G. (38), koji je 18. jula u Ulici Marijane Gregoran automobilom usmrtio Stefana (9), a njegovog brata povredio. I dok građani zahtevaju oštrije kazne za bahate vozače, kako saznaje list „Nova“, još uvek je neizvesno da li će u slučaju Lazara G. doći do prekvalificije krivičnog dela u teže, kojim bi mu pretilo do 12 godina zatvora.

Kako saznajemo, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu vozača Lazar G. tereti za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, za koje je predviđena kazna do osam godina zatvora, a on se sumnjiči i za nepružanje pomoći povređenom licu.

Pročitajte još:

Ipak, kako naše novine saznaju iz izvora bliskog istrazi, moguće je da će nakon veštačenja i saslušanja svih svedoka doći do prekvalifikacije krivičnog dela, kojim bi Lazaru G. pretila oštrija kazna.

“Tokom istrage utvrdiće se sve okolnosti, među kojima je I to da li je osumnjičeni učinio krivično delo nasilnička vožnja, da li je došlo do prelaska na crvenu, dok je zbog bekstva nemoguće ustanoviti da li je osumnjičeni eventualno bio pod dejstvom alkohola. Nakon veštačenje, saslušanja svedoka i pregleda kamera, znaće se da li u pomenutom slučaju može da dođe do prekvalifikacije dela, odnosno da je bilo umišljaja. U tom slučaju, kazna koja preti vozaču je do 12 godina zatvora”, kaže izvor blizak istrazi.

Karaburma protest decak Stefan
Protest na Karaburmi zbog smrti dečaka Stefana kojeg je udario auto na pešakom prelazu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, osumnjičeni vozač je nakon nesreće pobegao s lica mesta. Reč je o licu koje je ranije osuđivano za istovrsna krivična dela iz oblasti saobraćaja. Prvi osnovni sud je Lazara G. najpre pustio da se brani sa slobode, ali je ta odluka, nakon žalbe tužilaštva, ali I protesta građana, preinačena.

Inače, devetogodišnji Stefan u četvtak je podlegao teškim povredama koje je u nesreći zadobio. Proteklih dana u beogradskom naselju Karaburma intenzivni su protesti građana, koji, između ostalog, zahtevaju i odgovornost sudije Radmile Đerić, koja je osumnjičenog vozača najpre pustila na slobodu.

Maja Popović Foto: N1

Tako je ministarka pravde, Maja Popović, podnela 26. jula zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić, sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu.

BONUS video: Protest građana na Karaburmi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare