Foto: Shutterstock

Tokom istrage u slučaju "Jovanjica" nisu bili ispitani samo okrivljeni, nego i njihovi telefoni. Dok su inspektori za borbu protiv droga bili zaduženi da pronađu marihuanu njihove kolege za visokotehnološki kriminal uspele su da razbiju šifrarnik aplikacije za tajne razgovore preko koje su članovi Koluvijine grupe, kako se u optužnici navodi, dogovarali uzgoj i distribuciju droge, objavila je večeras N1 u emisiji "Optužnica Jovanjica".

„Okrivljeni Predrag Koluvija bio je toliko siguran da mu organi gonjenja neće otkriti skrivenu aplikaciju za konspirativnu komunikaciju da je dobrovoljno policijskim službenicima predao mobilni telefon sa šifrom. Mobilni telefon je bio predmet veštačenja, kada je otkrivena aplikacija sa interfejsom digitrona, u koji je bilo nepohodno uneti šifru, kako bi se pristupilo korespodenciji šifrovanih korisnika, koji su bili označeni kodnim imenima…. Aplikacija je uspešno dekodirana, čime su identifikovani svi  korisnici, među kojima su bili i pripadnici organizvane kriminalne grupe. Uvidom u prepisku aplikacije utvrđuje se da su pripadnici organizovane kriminalne grupe imali jasno definisane uloge“, napisao je tužilac u ovom slučaju Saša Drecun.

Delovi poruka koje su Koluvija i saradnici razmenjivali među sobom preko aplikacije „Razgovor“ citirani su i u optužnici. Vidi se koliko su vodili računa o tome da na pakovanju droge ne ostanu njihovi tragovi. Koluvija je tokom tajnih prepiski bio označen kodnim imenom „EDRIC5“, dok je njegova desna ruka Sergej Mrđa bio označen „ERDIC17“.

„Treba da nose ono odelo u fulu i maske za disanje ako treba“, napisao je Koluvija pod oznakom ERDIC5,

„Svaki paket prolazi kroz dve ruke, sredstvo za staklo i magična, danas je Miloš dirnuo ova tri poslednja, pa ću javiti Manojlu da ta tri opet prebriše“, napisao je Mrđa pod oznakom ERDIC17.

„A iznutra da nema dlake, moramo taj deo dići na 150 posto sigurnosti“, odgovorio je Koluvija.

Koluvija je često bio zabrinut zbog eventualnih DNK tragova, rečeno je u emisiji „Optužnica Jovanjica“.

„Jesi li sto odsto siguran da Stevi ili drugoj rizičnoj osobi ne ostaje DNK, dlaka ili slično?!“, napisao je Koluvija.

Stručnjaci koji su uspeli da proniknu u aplikaciju „Razgovor“, naišli su na razgovor i poruke koje se odnose na događaj iz oktobra 2019. kada je zaplenjeno više od tri kilograma kanabisa i 30 grama kokaina, i uhapšen izvesni Dragan Milošević. Protiv Dragana Miloševića se, zbog proizvodnje i stavljanja u promet droge, vodi postupak pred Višim javnim tužilaštvom. Uvodom u tajnu komunikaciju članova grupe „Jovanjica“ zaključuje se da je Koluvija posedovao informacijue iz istrage u vezi sa uhapšenim Miloševićem:

„Ne javi ti da su mi rekli da su nađeni DNK tragovi koji nisu evidentirani kod nas u bazi, ali oni koji su nađeni su izuzeti i tek treba da budu identifikovani, tako da bi valjalo da S… malo odmori, mogao bi biti identifikovan. Nisu išli dalje, samo su ovog priveli tužiocu, zadovoljni sa nađenim kod njega, a nezvanično, van zapisnika, kažu ništa. Našli su DNK iznutra i spolja, različiti. Nisu u evidenciji, moraju paziti, ne sme da ostane ništa. Iznutra je naš,“ napisao je Koluvija pod oznakom ERD1C5.

„Već sam im držao slovo, napravili smo proceduru. Kako misliš naš?“, napisao je Mrđa;

„Pa u kesi ne može biti od kupaca“, kaže Koluvija;

„A ko je našao bato? Reč je o stolaru“, kaže Mrđa

„To moramo dovesti do perfekcije! Ne bato, nešto što je pita prodavao“, kaže Koluvija

„Od sledeće ture ide naša“, kaže Mrđa

„Mora da bude naša. Rukavice do lakata koje idu preko rukava, maske i odelo, klima u sobi da se ne znoje. Kapuljača mora preko glave, a pre kapuljače kapa koja skuplja kosu“, odgovorio je Koluvija.

„Zapisao sve“, kaže Mrđa

„I na robi može ostati DNK ovih što šišaju, dlaka i to bi trebalo rešiti. Zbog ovih specijalnih telefona, sada mnogo više pažnje pridaju DNK“, odgovorio je Koluvija svom saradniku Mrđi.

Osim bezbednosti članovi grupe „Jovanjica“ na aplikaciji „Razgovor“ često su razmenjivali poruke o pakovanju:

„Ko vozi robu?“ kaže Miljević kodna oznaka ERDIC18

„Ja, baci Milošu“ kaže Koluvija

„Ok, soba 6, 17,250 kilograma.“

U optužnici stoji da su aplikaciju „Razgovor“ imali samo više rangirani članovi kriminalne grupe. Međutim aplikaciju „Razgovori“ instalirali su i Koluvijini saradnici koji se ne terete da su učestvovali u uzgoju marihuane.

„Koliko je on upoznat, ta aplikacija je služila da se spreči industrijska špijunaža, pogotovo kad su bili u inostranstvu, dopisivali su se preko nje“, rekao je svedok Aleksandar Trifunović.

Stručnjaci za visokotehnološki kriminal otkrili su da je aplikaciju za šifrovani razgovor imala 51 osoba, a među njima su i pripadnici bezbednosnih službi: Aleksandar Tošić iz BIA, Milan Kednija i Radovan Bojović iz MUP-a .

Policijske inspektore nije zapanjila samo količina droge nego i komunikacija među osumnjičenima.

„Za službenike Četvrtog odeljenja, Republiku Srbiju, a možda i u Evropi, ovo je jedna od najvećih zaplena opojnih droga. Sam način komunikacije, ima najviši nivo zaštite. Radi se o jednoj naprednoj aplikaciji, sam sistem koji je nije kačen na neke spoljne servere, nego razvijen server u samoj firmi, predstavlja najviši stepen, odnosno nivo koji su oni do sada videli posmatrajući i radeći na hapšenju lica koja vrše prodaju opojnih droga,“ izjavio je svedok policijski inspektor Ljubomir Petrović.

Kad je Koluvija uhapšen, kod sebe je imao četiri telefona.

Podsetimo, srpska javnost je za ovu aferu saznala krajem prošle godine, kada je, na konferenciji u Narodnoj skupštini, narodni poslanik Miroslav Aleksić ukazao na to da se MUP Srbije nije oglasio povodom rekordne zaplene droge pronađene kod Stare Pazove.

“Jovanjica” je svetlost dana ugledala tek dve nedelja nakon hapšenja Koluvije, a ubrzo su isplivale i nove činjenice, ali i sumnje u ovom slučaju. Tako je Aleksić ukazao i na navodne veze predsednika države Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja sa vlasnikom “Jovanjice”. On je tada istakao da ima saznanja da je uhapšeni Koluvija nakon privođenja zvao brata predsednika Srbije. Ipak, ovaj informacija nije potvrđena. Staviše, navodno veštačenje Koluvijinog telefona naknadno je i potvrdilo da nije bilo bilo komunikacije između njih dvojice. U medijima se u više navrata govorilo i da bi zbog ovog trebalo saslušati braću Vučić, međutim, na spisku svedoka tužilaštva, na kome je više od 100 imena, ne nalaze se ni predsednik država, a ni njegov brat.

Inače, većinski vlasnik firme “Jovanjica” uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom. Tada je otkriveno da se u plastenicima na ovom imanju nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Ova afera od samog otkrivanja izaziva velike kontroverze u javnosti. Tako su pojedini mediji otkrili da je “Jovanjica” dobila najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u ukupnom iznosu od 3,9 miliona evra. Nove sumnje u to da ova afera nije mogla da prođe bez znanja državnog vrha potkrepila je i činjenica da su imanje “Jovanjica” često posećivali pojedini politički funkcioneri, među kojima  i ministar odbrane Aleksandar Vulin, zatim Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, ali i Dragan Sikimić, koji danas vodi Agenciju za borbu protiv korupcije.

Sumnje nisu utihnule ni u mesecima nakon otkrivanja afere, pa je tako, u nastavku istrage slučaja “Jovanjica”, uhapšeno pet pripadnika BIA i MUP, A. T, B. R, R. B, Milan K. i Z. B. Uhapšeni Milan K. je, inače, bivši šef obezbeđenja nekadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar