Foto: EPA-EFE MARKO DJOKOVIC

Pacijentkinja kovid bolnice u beogradskoj Štark areni, čija je naga fotografija iz bolesničke postelje objavljena na društvenim mrežama, ima pravo da podnese privatnu tužbu protiv "fotografa" koji ju je uslikao dok se presvlačila, a za kog se utvrdilo da je drugi pacijent ove privremene zdravstvene ustanove. Sa druge strane, ukoliko bi ova žena pozvala i državu i njene institucije na odgovornost što se ovako nešto nedolično i prizemno uopšte dogodilo, malo je verovatno da bi u tome uspela.

Nakon što je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić napisao na svom Fejsbuk profilu da je zatražio od direktora Beogradske arene, Gorana Grbovića, da se hitno istraži kako je došlo do objavljivanja slika žena iz privremene kovid bolnice u Beogradskoj areni, nadležni u improvizovanoj kovid-bolnici identifikovali su muškarca koji je načinio spornu fotografiju i odmah istakli da nije upitanju niko od zaposlenih medicinara ili drugog osoblja, već drugi pacijent.

Zbog ovog skandaloznog postupka koji je zaprepastio čitavu javnost, osumnjičeni fotograf bi mogao da se suoči sa krivičnom prijavom, koju protiv njega može da podnese jedino oštećena devojka, ali ne i država.

„Za krivično delo neovlašćeno fotografisanje zakonom nije predviđeno procesuiranje po službenoj dužnosti već po privatnoj tužbi. To znači da bi devojka koja je nedolično fotografisana sama morala da podnese prijavu sudu protiv osumnjičenog. Za to delo poredviđena je kazna koja se kreće u rasponu od novčane do jedne godine zatvora“, kazao je za portal Nova.rs izvor iz pravosuđa.

Pročitajte još:

Ove navode je za naš portal potvrdila i portaprolka Trećeg osnovnog tužilaštva Maja Delić, koje je teritorijalno zaduđeno za opštinu Novi Beograd gde se Arena nalazi.

„Da je fotografiju načinio neko od zaposlenih ili drugih službenika, tužilaštvo bi moralo reaguje po službenoj dužnosti i tada bi zakonom bila predviđena i stroža kazna od maksimalnih tri godine zatvora. S obzirom na to da je fotografiju načino drugi pacijent, njegovo gonjenje vrši se po privatnoj tužbi“, kazala je Delić.

Portal Nova.rs pokušao je da sazna i da li bi oštećena devojka mogla da tuži državu, odnosno Vojsku Srbije, Ministarstvo zdravlja Srbije ili bilo koju nadležnu instituciju, koje su eventualno mogle blagovremeno da spreče neprimereno fotografisanje.

„Mogla bi da pokuša, pravnih okvira za tako nešto ima, ali da li bi uspela da dobije taj postupak, malo je verovatno. Državu je malo ko pobedio u daleko ozbiljnijim postupcima, pa bi oštećena trebalo najpre ozbiljno da razmisli da li bi bila spremna na gomilanje sudskih troškova i višegodišnje suđenje čiji je ishod krajnje neizvestan. Isto važi i za parnični postupak koji bi pacijentkinja mogla da podnese protiv fotografa zbog duševnog bola“, dodaje naš izvor iz pravosuđa.

Tagovi