Foto: EPA-EFE

Dobijete koronu, završite u privremenoj bolnici u Areni i onda vaše slike s pregleda završe na društvenim mrežama. Može li u današnje vreme jedno ljudsko biće, u ovom slučaju žena, da bude više ponižena nego da kad se u trenutku borbe protiv zaraze koja užasava ceo svet, mora da gleda po društvenim mrežama svoje slike fotografisane dok se presvlačila na lekarskom pregledu. Ko će i kako za to odgovarati?

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić napisao je na svom Fejsbuk profilu da je zatražio od direktora Beogradske arene Gorana Grbovića da se hitno istraži kako je došlo do objavljivanja slika žena iz privremene kovid bolnice u Beogradskoj areni.

„Direktor Arene se već obratio Vojsci Srbije koja vodi bolnicu i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Skandalozne fotografije objavljene su na instagram nalogu ‘Dilan dog’ i tokom jučerašnjeg dana širene su po društvenim mrežama. Objavljivanjem ovih fotografija počinjeno je krivično delo i svi koji su učestvovali u tome moraju da odgovaraju. Povređena je privatnost pacijenata i žena“ naveo je Vesić uz poruku da je besan.

Foto: EPA-EFE

Međutim, Vesić navodi da grad Beograd, kao ni Vojska Srbije ne snose krivicu za ovaj skandal, ali da su dužni da upute izvinjenje ženama i njihovim porodicama i da obećaju da će oni koji su krivi za ovaj skandal da odgovaraju.

I Ministarstvo odbrane je u svom saopštenju ocenilo da su ovim postupkom narušene „sve etičke i moralne norme civilizovanog ponašanja od strane lica koja su učestvovala u ovom nezakonitom i krajnje nemoralnom činu“. Iz ministarstva tvrde da su preduzeli sve zakonom propisane mere radi zaštite privatnosti pacijenata smeštenih u ovom objektu, kao i da su obavestili nadležne da „utvrde identiteta i odgovornosti lica koja su ugrozila privatnost pacijenata“.

I za ministarstvo je neshvatljivo da je neko spreman da učini ovako nešto.

Foto: EPA-EFE MARKO DJOKOVIC

I šta ćemo sad? Pacijentkinja dobija izvinjenje, nadležni će naložiti istragu, a svi znamo koliko kod nas traju istrage, posebno kada je žrtva ili oštećeni običan smrtnik.

Možda će nekad, za koji mesec, u nekom saopštenju MUP-a, osvanuti informacija da je neko ukoren, novčano ili najviše uslovno kažnjen zbog povrede prava ove pacijentkinje.

Reč je o ženi koja je došla uplašena u privremenu kovid bolnicu u Areni, bez prave informacije šta je čeka i koliko će ostati u tom smeštaju.

Dok na pregledu strepi od toga šta će joj lekar reći, da li ima klinički tešku sliku, da li je možda virus od koga strepi ceo svet zahvatio njena pluća, ona je izložena novom poniženju. Slikana je tokom pregleda i te slike su osvanule na društvenim mrežama.

Sada te iste društvene mreže raspredaju da je možda slikao neki od lakših pacijenata, koji su smešteni na galeriji Arene.

A zašto se to uopšte desilo? Ljudima ionako nije prijatno što moraju u Arenu, kao što su letos svi bili prestravljeni činjenicom da mogu da završe na Beogradskom sajmu, jer bez obzira na sva uveravanja nadležnih, nikad niste sigurni da li privremena bolnica može da vam pruži svu potrebnu pomoć i negu koju biste dobili u redovnoj zdravstvenoj ustanovi.

Sad mogu da imaju još jedan dodatni strah, da će ih neko od u tim najtežim trenucima slikati i izvrgnuti ruglu na društvenim mrežama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare