Nikola Radević i Bogdan Laban Foto:Nova.rs/N1

Seksualno uznemiravanje, pretnje, fizički napadi, klevete, kršenje javnog reda i mira su krivična dela ili prekršaji koji su vidljivi i relativno laki za dokazivanje, pa ipak, kada su počinioci lokalni funkcioneri vladajuće stranke, za policiju su prečesto potpuno neinteresantni. Nema istrage, nema krivične prijave, u nekim slučajevima pojedini pripadnici MUP Srbije "od poberenja" koji ne rade u interesu policije i građana nego zastupaju interese vladajuće stranke, aktivno uništavaju dokaze i ometaju moguću istragu.

Najsvežiji primer su događaji u Kraljevu, ispraćaj stare godine koji je počeo u hotelu „Turist“, nastavjen u kafiću u centru grada skandalom koji je izazvao sada već razrešeni pomoćnik gradonačlenika Nikola Radević koji se skidao, dobacivao gošćama i seksualno ih uznemiravao, a dan se završio batinama. Nekoliko mladića napalo je Radevića po izlasku iz lokala, revoltirani njegovim ponašanjem. Radević je dobio batine, policija je krenula svom snagom da reši ovaj slučaj, ali kada je na videlo izašlo njegovo ponašanje u lokalu, usledilo je policijsko zataškavanje. Mladići koji su ga napali su privedeni, saslušani i pušteni, a o tome se ćutalo iako je običaj režima bio da ovakve slučajeve brzo pretovre u napade na SNS, vladu i predsednika. MUP nije odgovorio na novinarksa pitanja do danas, a protiv Radevića nije podneta nikakva prekršajna ili krivična prijava. Skidanje na javnosm mestu, verbalno zlostavljanje, seksualno zlostavljanje su ozbiljna krivična dela, za koje bi običan građanin bio brzo procesuiran.

Pročitajte još:

Nikola Radević je razrešen, ali istovremeno i amnestiran, jer je sve to previše lošeg publiciteta nekoliko meseci pre izbora. Sav prljav veš gura se pod tepih, uz aktivno učešće odabranih policajaca, koji se više ponašaju kao pretorijanska garda, nego kao javni službenici. Jedan policijski inspektor aktivno je učestvovao u uklanjanju tragova i unitavanju snimaka kamera za video nadzor, pretio je potencijalnim svedocima. Policija se nije golasila ovim povodom, a nije poznato ni da li je Služba unutrašnje kontrole MUP Srbije. Ipak, kada se ima u vidu da je Nikolin otac, Dragiša Radević zamenik šefa odborničke grupe SNS u skupštini grada Kraljeva, a takođe i bivši policajac, nije ni čudo što je Nikola pomislio da može da radi šta hoće. Problem je što su nadležni reagovali ne na njegovo ponašanje, već na tekst koji je razotkrio njegovo ponašanje.

U Šapcu se događa slična stvar. Policija ćuti i pravi se mrtva na ozbiljna krivična dela. Sa jedne strane imate osobu koja uputi prenje državnom funkconeru preko društvenih mreža i hitno je identifikovana, privedena, saslušana i osuđena. Sa druge strane, u Šapcu su direktno targetirani ljudi koji su na neki način povezani sa protestom građana. Advokat koji brani Dragana Milovanovića Crnog, momka koji je zaustavio buldožer koji je išao na ljude, novinaraka i urednica „Podrinjskih“ Isidora Kovačević i jedan maloletnik. Njih troje su se pojavili na sramnoj poternici koja je izlepljena svuda po Šapcu.

Nikola Radević (levo) i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, Foto:Nova.rs

„Meni se nije javio niko iz policije ili tužilaštva da mi bilo šta kaže. Niti da sam sigurna, niti da ne treba da brinem. Nije mi rečeno ni ko je štampao ni ko je lepio te plakate“, rekla je Isidora Kovačević za portal Nova.

Ne samo da policiju ne interesuje ko je napravio, odštampao i polepio plakate koji su otvorena pretnja advokatu, novinarki i maloletniku, nego ih ne interesuje ni ko je tukao građane na blokadi na Novom mostu. Ko ih je napadao držaljama za alatke od kuvanog drveta i gumenim čekićima, ko ih je dovezao službenim „škodama“. Pre dolaska huligana, maskiranih, organizhovanih i naoružanih koji su tukli ljude, policija je povučena. I u Šapcu oni nisu tu da štite građane i spečavaju izvršenje krivičnih dela, nepristrasno i po zakonu. Oni su zloupotrebljeni kao topovsko meso režima.

Isidora Kovačević Foto: Newsmax Adria

Za policiju, tužilaštvo i sud bio je nevidljiv i bivši gradonačlenik Subotice Bogdan Laban. On je u avgustu 2017. godine pretio političaru iz Narodne stranke, profesoru matematike Vladimiru Polovinu. Njih dvojica su se našli u jednom hotelu, gde je Laban, osim što je izvređao Polovinu, ozbiljnču mu zapretio. Snimak ovog „razgovora“ dospeo je u javnost, na njemu ima nekoliko eksplicitnih rečenica.

„Iščupaću ti grkljan. Iščupaću ti grkljan kao moj pitbul. Videćeš ti ko sam ja. Obuću ti betonske cipele“ izgovorio je Laban, a te pretnje je sa dva šamara Vladimiru Polovinu potkrepio Labanov telohranitelj. Sve se dešavalu a avgustu 2017. godine, a Laban ne samo da nije snosio zakonske posledice svog ponašanje, već ni političke. On je sa mesta gradonačelnika otišao tek 2020. godine, a za pretnje i šamare, tojest podstrekavanje, nikada nije osuđivan. Ipak, ovaj slučaj je imao sudski epilog, jer je osuđen Vladimir Polovina, zbog proganjanja Bogdana Labana.

Bogdan Laban Foto: Printscreen/YouTube/Nikola Tumbas

I u ovom slučaju ni snimak, ni svedoci, ni iskaz oštećenog, ni priznanje samog Labana da jeste pretio Polovini, ali da ga nije tukao, što i jeste istina jer je Polovinu tukao njegov telohranitelj, ali Laban nije odgovarao ni za podstrekavanja.

U naprednjačkoj Srbiji građani mogu da dobiju batine, da budu seksualno uznemiravani, hvatani za zadnjicu ili grudi, da im bude prećeno, da budu na poternici, dobijaju šamare, imate pravo da trpite bahato ponašanje lokalnih dahija, da plaćate porez i ćutite. Nemate pravo samo na jednakost pred zakonom, pravnu državu i zaštitu policije.

BONUS VIDEO: Hapšenje bivešg člana zemunskog klana, inspektora policije i agenta BIA

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare