Foto: N1, MUP Srbije, Nova.rs

Nakon hapšenja "vračaraca", koji su pod vođstvom Nikole Džonija Vušovića godinama ubijali, reketirali i terorisali građane, baš kao i klan Veljka Belivuka, Centralni zatvor se napunio pripadnicima zavađenih kriminalnih grupa u Srbiji i regionu. U Bačvanskoj ulici danas borave Belivukovi vojnici, Džonijevi „vračarci“, kriminalci okupljeni oko Darka Šarića, ali i oni bliski škaljarskom klanu i grupa koje su sa njim sarađivale u Srbiji.

Rat između zavađenih klanova bukti već godinama unazad, od 2014. godine, a grupe su sejale krv na ulicama Srbije, ali i regiona. Zvanični, tačan broj žrtava je još uvek nepoznat, ali se pretpostavlja da ih je više od 60, a likvidacije se iz dana u dan rasvetljavaju.

Nema sukoba zasad

Nakon dužeg vremena, škaljarci i kavčani su ponovo „pod istim krovom“ – u Bačvanskoj ulici. Zbog toga su na snazi visoke mere bezbednosti, a iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija su otkrili kakva je situacija u zatvoru.

Iako je javnost svedočila mržnji koja plamsa između ove dve grupacije, očekivane su tenzije i sukobi između dve zaraćene grupe, ali za sada nisu zabeleženi incidenti.

„Nema ni govora da je opsadno stanje u CZ-u. U ovom trenutku se nalazi veliki broj lica koji su povezani istim krivičnim delom i pripadnici su organizovanih kriminalnih grupa što samo po sebi podrazumeva da su u najvećem pritvoru u zemlji na snazi visoke mere bezbednosti.

Nema potrebe da se podiže tenzija jer ovo nije situacija od juče, već je u pitanju činjenično stanje koje imamo duže od godinu i po dana. Da pripadnici Službe za obezbeđenje profesionalno obavljaju svoje zadatke i o svemu vode računa govori i to da nije bilo nijednog incidenta među ovim licima u tom periodu“, rečeno nam je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Od velikog „pada“ klana pod vođstvom Velje Nevolje i Marka Mesara Centralni zatvor ne prestaje da se puni kriminalcima koji se terete za najteža krivična dela.

Klan Belivuk, koji je „pao“ u februaru 2020. godine, optužen je za sedam likvidacija, otmicu, silovanje i nedozvoljeno posdovanje droge i oružja, a javnost je u više navrata imala prilike da čuje uznemirujuće detalje o ubistvima, kako je klan mamio i mučio žrtve, pa ih monstruozno ubijao.

Iako je situacija u Centralnom zatvoru zasad mirna, da ona može u svakom trenutku da eskalira najbolje govori slučaj u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

#related-news_1

U trenutku kada se u Spužu zatekao veliki broj pripadnika ozloglašenih klanova, došlo je i do velikog broja obračuna – od ubistva, preko napada do unošenja nedozvoljenih predmeta.

Kavčana najviše

U poslednje vreme, u Centralnom zatvoru najviše je pripadnika kavačkog klana, kojim rukovodi Radoje Zvicer, koji se nalazi u bekstvu. Škaljarski klan je nedavno obezglavljen, kada je u septembru ove godine ubijen Jovica Vukotić u Istanbulu, a tačan broj škaljaraca koji su iza rešetaka u Bačvanskoj nije poznat.

Među „gostima“ Centralnog zatvora su i pripadnici grupe Darka Šarića, koja je razbijena aprila ove godine.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Šarić je uhapšen nakon što je samo nekoliko meseci proveo na slobodi, to jest u kućnom pritvoru.

On se tereti da je koristio Skaj telefone u zatvoru, da je organizovao kriminalnu grupu, ali i planirao likvidacije nekoliko osoba.

Ubistvo, vrelo ulje, rat dezodoransima

Za razliku od Srbije, u Crnoj Gori se rat kriminalnih grupa koje su godinama u sukobu, odavno preselio čak i iza zatvorskih zidina. Crna serija događaja počela je kada je 2016. godine na Poluotvorenom odeljenju Istražnog zatvora u Spužu, hicem iz snajpera, ubijen Dalibor Đurić koji je slovio za pripadnika “škaljarskog klana”.

Spuž zatvor
Foto: N1

Događali su se i napadi pa je tako iste godine pripadnik kavačkog klana Igor Božović poliven vrelim uljem. Tečnost je prosuo Jovan Jovanović, navodni pripadnik “škaljarske” grupe. Takođe, nakon što je 2019. godine u Češkoj uhapšen vođa “kavčana” Slobodan Kašćelan, transportovan je u isti zatvor u Crnoj Gori gde su ga drugi napali dezodoransima, jajima I drugim proizvodima koji je mogu kupiti u zatvorskoj bolnici. Svojevremno je u Spužu napadnut i Ranko Radulović, kada je makazama na njega nasrnuo Nikola Drecun, dok su druga dvojica zatvorenak držala zatvorskog čuvara.

BONUS VIDEO: Sličnosti i razlike između dva najkrvoločnija kriminalna klana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar