Ilustracija Foto: Printscreen/YouTube/REC Anything

Sedamnaestogodišnji M. S, sin srpskog biznismena, koji je 11. jula u budvanskom akvatorijumu u Crnoj Gori jahtom usmrtio Maju Šljivančanin (31) i povredio Vladimira Stanišića (36), osuđen je na 120 sati društveno korisnog rada i pojačan nadzor socijalne službe, saopštio je sud u Kotoru.

To je kazao portparol Osnovnog suda u Kotoru, sudija Špiro Pavićević.

Prethodno je kotorski Osnovni sud prihvatio jemstvo koje je ponudila maloletnikova porodica, a koje se sastoji od nekretnina vrednih nešto više od 330.000 eura.

Podsećanja radi, pomorska nesreća dogodila se 11. jula oko 14 sati, na moru između plaže Mogren i ostrva Sveti Nikola. Mediji su tada prenosili da je mladić M. S., koji je uhapšen zbog sumnje da je jahtom naleteo na barku u kojoj su bili nastradala Maja i njen verenik, u Crnu Goru došao nekoliko dana ranije i to privatnim avionom.

Pojedini mediji navodili su da je otac nastradale Maje Šljivančanin pretio krvnom osvetom, te je otac osumnjičenog tinejdžera inače gimnazijalca, sve uradio kako bi sina sklonio iz Crne Gore, drugi izvori koje su kontaktirali novinari portala Nova.rs demantovali su da se mladiću i porodici sprema bilo kakva osveta.

Navodno je i mladićev otac, direktor jednog lanca kladionica, izjavio da mu ne pada na pamet da sina prebacuje iz Crne Gore u Srbiju pre isteka 40 dana od tragedije, upravo kao izraz poštovanja prema porodici Šljivančanin.

Potom je maloletnik 20. avgusta ove godine pušten iz pritvora da se brani sa slobode, a porodica je kao jemstvo ponudila neke od nekretnina u Budvi. Sud je tada odredio i meru zabranu napuštanja Budve. Suđenje koje je bilo zatvoreno za javnost, a počelo je 26. avgusta,

Na početku suđenja, M. S. je izrazio žaljenje pred sudijom Osnovnog suda u Kotoru zbog svega što se desilo i zatražio da ne odgovara na pitanje suda. Tada je rekao da razume predlog za izricanje krivične sankcije i ostao, kako je tada rekao, pri svemu kao u zapisniku pred ODT Kotor od 12 jula.

„Žao mi je zbog svega što se desilo“, izjavio je M. S. na glavnom pretresu održanom po predlogu za izricanje krivične sankcije ODT Kotor.

Njegovi branioci Zdravko Begović i Vladimir Vuleković naveli su da se „ne bi pogrešno shvatilo da maloletnik ne želi da odgovara na pitanja“, kao dokaz za to dostavili sudu izveštaj psihologa Radmile Stupar Đurišić od 25. avgusta iz kojeg proizilazi da on „zbog stanja u kojem se nalazi nije spreman i sposoban u ovom momentu da odgovara na pitanja“.

Svedok, oštećeni Vladimir Stanišić, ispričao je da je na barci kojom je upravljao bila otvorena plava tenda, te da su se neposredno pre same nezgode kretali izuzetno sporo.

„Neposredno pre nezgode razgovarao sam sa Majom i u jednom momentu sam otpozadi osetio udar i čuo prasak, koji mi i dan-danas odzvanja u glavi. Nakon toga sam se osvestio u moru“, izjavio je Stanišić, dodavši da pretpostavlja da je dobio udarac, jer je nakon nezgode imao povredu na leđima. Na pitanje odbrane kazao je da je u momentu neposredno pre samog kontakta stajao i nalazio se za kormilom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare