Ilustracija; Nova.rs, Shutterstock, Makedonska policija

Policajci iz Kičeva u Severnoj Makedoniji dobili su u maju 2008. godine poziv od koga su strepeli. Na đubrištu, pored fudbalskog igrališta pronađeno je nago žensko telo u plastičnoj kesi za đubre. Inspektori su znali šta se desiilo i pre nego što su izašli na teren - žena je bila mučena, silovana i zadavljena telefonskim kablom.

Ovaj slučaj, kao i gotovo sve tih dana, pratio je novinar Vlado Taneski. On nije bio običan novinar, već reporter crne hronike i to ekskluzivac sa neverovatnim izvorima. U svojim izveštajima koji su potresali Kičevo tih godina, imao je neverovatne detalje o svakom od njih. Tako je bilo sve dok se nije saznalo ko mu je izvor…

Leš žene obmotan kablom

Živana Temelkoska (65) koja je nestala 7. maja 2008, pronađena je mrtva 16. maja iste godine. Zatečena je naga, a pre nego što je zadavljena i obmotana telefonskim kablom, bila je surovo mučena i silovana. Samo jedan ovakav slučaj je velika glavobolja za policiju, a inspektori iz Kičeva su morali da se izbore sa nemilosrdnim serijskim ubicom, sadistom i silovateljem jer je Živana bila treća žrtva misterioznog ubice. Pre nje su na isti način ubijene Mitra Simjanoska (64) i Ljubic Licoska (56) i sve tri starije žene bile su silovane i mučene.

policija ubistvo telo uvidjaj
Ilustracija Foto:Shutterstock

Policija je imala tragove koji su ukazivali da se na meti serijskog ubice nalazi određen tip žena – starije, iz socijalno ugroženih porodica, slabijeg obrazovanja. Međutim, to nije bilo dovoljno da se monstrum pronađe.

Svoju krvavu seriju ubica je počeo 2004. kada je Mitra Simjanoska nestala na putu do supermarketa. Njeno telo pronađeno je 12. januara 2005. Ljubica Licoska je takođe krenula u nabavku u novembru 2007. kada je nestala. Njeno masakrirano telo, pronađeno je februara 2008. Nije isključeno da je spisak žrtava bio i duži, jer nikada nije razjašnjena sudbina Gorice Pavleske, koja se uklapala u profil žrtava. Ta starija žena nestala je 2003. godine.

Da po policiju se bude još gore, u listu „Nova Makedonija“ za koji je radio Vlado Taneski objavljivani su članci o ovim ubistvima, puni detalja. Policajci su se pitali odakle tom novinaru, Vladi Taneskom, svi ti detalji. Važio je za iskusnog novinara, obrazovanog i pismenog oveka, lepo vaspitanog. Uz to, bio je porodičan čovek, oženjen ljubavlju iz studentskih dana, sa kojom je imao dvoje dece.

A onda su policajci počeli da pažljivije čitaju novinske članke i shvatili su da tu ima nekih nelogičnosti, ali ne zato što stvari nisu bile tačne. Naime, Taneski je napisao da su žrtve zadavljene telefonskim kablom, da su silovane, do detalja je opisao neke trenutke koje u tom momentu ni policajci nisu znali, jer još nisu dobili obdukcione nalaze.

Foto: Makedonska policija

Samim tim, novinar je ubrzo postao i osumnjičeni, pa su ga policajci priveli na razgovor. Onda su kockice počele da se sklapaju i otkriveno je da novinar živi dvostruki život – sa jedne strane je odličan kolega i kako ga je supruga opisala, nežan i pažljiv muž i otac. Sa druge strane, bio je nemilosrdni sadistički ubica.

Sumnje nije bilo, njegov biološki profil poklopio se sa onim nađenim na telima tri žrtve, a kada je policija upala u seosku kuću koja mu je ostala od roditelja, otkrila je telefonski kabl poput onog kojim su vezivane žrtve, razne kanape, ali i stvari ubijenih žena.

Onda su na videlo izašle mračne tajne iz novinarove prošlosti koje su donekle pojasnile neke stvari. Rođen je 1952. godine, otac mu je bio ratni veteran iz Drugog svetskog rata, ali je bio strog i navodno je dosta pio. Majka mu je bila čistačica, isto kao i sve njegove žrtve. Sa njom nije bio u dobrim odnosima, prema nalazma veštaka, čak ju je mrzeo i moguće je, kako su pojedini stručnjaci smatrali, da se preko žrtava u svojim bolesnim projekcijama zapravo svetio njoj. Otac mu je izvršio samoubistvo 1990, a majka je umrla od, navodnog, prekomerenog unosa lekova.

Puna istina o ekskluzivcu crne hronike nikada nije izašla na videlo. Nekoliko dana pošto je uhapšen, pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji. Zvanična verzija je da je počinio samoubistvo davljenjem u plastičnoj kofi punoj vode.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za iznudu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar