Jovan Vukotić Foto:Savo Prelević, privatna arhiva

Tek nekoliko čitulja u dnevnoj štampi objavljeno je nakon likvidacije šefa škaljarskog klana Jovana Vukotića u prošli četvrtak, u Turskoj, kom je nepoznati napadač, naočigled supruge i ćerke, presudio sa četiri hica, posle godinu dana intenzivnog bekstva od poternice koja je za njim raspisala rodna Crna Gora. Upravo čituljama koje je davao u novinama nakon pojedinih zločina u kojima su glave gubili njegovi najbliži saradnici, Vukotić je svojevremeno, dok se nalazio u bekstvu, slao snažne i jezive poruke svojih protivnicima, ali i "kolegama" iz klana.

Skromne informacije koje su objavili srpski i turski mediji o likvidaciji jednog od najmoćnijih kriminalaca sa Balkana opisuju da se pucnjava dogodila u luksuznoj četvrti Mečidijekoj u kojoj je živeo s porodicom. Nepoznati napadači prišli su automobilu u kom je Vukotić bio sa suprugom i ćerkom prišao je njegovom automobilu i otvorio je vatru u pravcu Vukotića. Od pet ispaljenih hitaca četiri su pogodila Vukotića, dok su ćerka i supruga u napadu prošle nepovređene.

Do danas tamošnji mediji nisu objavili ni jednu fotografiju niti video snimak sa lica mesta, što je prilično neuobičajeno za ovakav zločin, imajući u vidu da su turski mediji svojevremeno opširno izveštavali o njegovom hapšenju u Antaliji.

ilustracija Foto:E-Stock_petar_jovanovic

U međuvremenu, u dnevnoj štampi u Srbiji i Crnoj Gori, ali i na društvenim mrežama, pojavile su se čitulje nekoliko osoba koje se poslednji put opraštaju od ubijenog Vukotića, u čijim redovima se mogu naslutiti i određene poruke.

„Kume moj, ostalo je milion pitanja i milion nedorečenih stvari da kažemo jedno drugom. Jedino mogu da ti obećam, a to je da ću čuvati Mašu i Lenu. A Igora ću nastaviti da savetujem kao što sam i tebe kroz celi život“, stoji u redovima koje potpisuje izvesni Balša.

„Svako zna šta mu je činiti“

Ipak, predvodnik u pisanju misterioznih poslednjih pozdrava i redova koji se mogu protumačiti kao porukje, upravo je bio Vukotić. U ratu škaljarskog i kavačkog klana, koji je do sada odneo više od 45 života, stradali su Vukotićevi najbliži. Period likvidacija koje su se ređale kao na traci Vukotić je mahom provodio u bekstvu – od pravosudnih organa, ali i svojih suparnika.

Vesko Vukotić Foto: N1

Tako je aprila 2019. godine, njegov otac Veselin Vesko Vukotić ubijen na kućnom pragu svog doma u Kotoru. Do danas nepoznati napadač ga je presreo ispred kuće, ispalio nekoliko hitaca i pobegao, a nesrećnog Vukotića, koji sam nije bio direktno umešan u kriminalne poslove svojih sinova Jovana i Igora, zatekla je žena. Odmah zatim, Vukotić je svog oca poslednji put pozdravio putem dnevne štampe.

„Ponestalo mi je reči! Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj večni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt danas je probudila ono što sam godinama umirivao u sebi. Svako zna šta mu je činiti. Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio celog života, a život je prolazan“, napisao je Jovan, koji je u tom trenutku služio zatvorsku kaznu u Beograda. Takođe, dodao je i:

„Poslednji pozdrav ocu. Ne dadoše nam da se poslednji put oprostimo pred tvoj večni odlazak na jučanko Čevo. Dostojanstveno si živeo, uzdignute glave koračao i uvek nam govorio da je život prolazan, a obraz večno traje. Nećemo te nikad izneveriti. Počivaj mirno i spokojno pored Serdara i Vojvode koji krase istoriju naše familije. Tvoj Jovan“, napisao je sin ubijenog Veska.

Igor Dedović Foto: MUP Srbije

Na gotovo identičan način pozdravio se od ubijenog kuma Igora Dedovića, koji je slovio za vođu škaljaraca sve do likvidacije u Atini, nakon kojega je nasledio Vukotić.

„Kume, teško je kume, protiv ljudskog odrona, informatora, protiv lažnih optužbi i nameštenih poternica. Teško je bilo znam, kume, odoleti Andreinom zagrljaju i osmehu, iako si znao da je rizično. Brinuo si za sve, a nisi mislio na sebe, kume. Ova, živa polovina mene ti poručuje da mirno spavaš i budeš ponosan. Ja živim za ono zašta bi ti živeo da si na mom mestu, kume. Tvoj odlazak nam daje još veću snagu da ne posustajemo. Bila je sreća i ponos imati te u svom okruženju, kumašine“, naveo je Vukotić. Kriminalni obračuni i brutalne likvidacije bi se, kao po pravilu, nastavljale posle ovih redova.

Bonus video: Veze između kavčana i grupe Velje Nevolje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare