Lidija Komlen Nikolić i Nenad Stefanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs; Goran Srdanov

Glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, podneo je prijavu Etičkom odboru Visokog saveta tužilaštva (VST) i protiv predsednice Udruženja tužilaca Srbije (UTS) i javne tužiteljke beogradskog Apelacionog tužilaštva Lidije Komlen Nikolić. Razlog je komentar na društvenoj mreži "X" (nekadašnjem "Tviteru"), koji je postavljen sa profila UST. Iako Lidija Komlen Nikolić nije jedina koja ima pristup nalogu UST na mreži "X", Stefanović je prijavu podneo protiv nje kao odgovornog lica.

U Stefanovićevoj prijavi u koju je „Nova“ imala uvid, navodi se „da se UST, čiji je Lidija Komlen Nikolić zastupnik, sa naročitim nipodaštavanjem, na granici sprdanja, odnosi prema Višem tužilaštvu, koristeći za to profil UTS na društvenoj mreži“.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov

Naime, na profilu UST objavljen je 30. novembra prošle godine komentar sledeće sadržine: „Umesto da se bavi proverom krivičnih dela iz svoje nadležnosti, Više javno tužilaštvo u Beogradu, preciznije glavni javni tužilac se bavi disciplinovanjem slobode govora javnih tužilaca“.

Stefanović smatra da je UST na ovaj način prekršilo Etički kodeks kojim je predviđeno da je javni tužilac dužan da se u privatnom životu uzdrži od svakog ponašanja koje bi moglo da naruši čast i ugled javnotužilačke profesije, kao i poverenje javnosti u rad javnog tužilaštva, odnosno da je dužan da sadržajem svojih objava na društvenim mrežama ne narušava profesionalni ugled i poverenje grtađana u tužilaštvo.

Lidija Komlen Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„UTS je upravo to učinio ovom kvaziduhovitom objavom. Daleko je ozbiljnija situacija kada objave nipodaštavajućeg karaktera na svojim društvenim mrežama objavi strukovno udruženje javnih tužilaca, kao nosilaca pravosudne funkcije“, navodi se između ostalog u Stefanovićevoj prijavi.

Pročitajte još:

Podsetimo, glavni tužilac VJT-a Nenad Stefanović je do sredine 2018. godine bio član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije. U toj ulozi bio je jedan od najglasnijih kritičara ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa. Njegovom isključivanju iz UTS-a prethodio je konkurs za izbor tužilaca Višeg tužilaštva na kojem Stefanović nije izabran.

Nakon isključenja, Stefanović je osnovao Udruženje sudija i tužilaca Srbije, koje je u međuvremenu zaradilo prefiks „GONGO“, izvedeno od engleskog akronima, kojim se označavaju nevladine organizacije koje su pod direktnom kontrolom Vlade.

Na sledećem konkursu, Stefanović je izabran u VJT i to glasovima onih članova Državnog veća tužilaca koji su prethodno glasali protiv njegovog izbora. Među njima bili su i tadašnja ministarka pravde Nela Kuburović, republička tužiteljka Zagorka Dolovac, kao i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, podsetio je portal Danas.

Bojana Savović gost emisije „Dnevnik“ Foto: Nova

Stefanović je prošle nedelje podneo 11 prijava Visokom savetu tužilaštva protiv tužiteljke Bojane Savović i to sedam disciplinskih i četiri zbog kršenja kodeksa. U prijavama on osporava njene javne nastupe, istupe u medijima, a posebno učešće u podršci inicijativi „ProGlas“, kojim pokušava da je optuži za političko delovanje.

Njegov potez naišao je na burne reakcije kako stručne tako i laičke javnosti, koji je protumačen kao nastavak progona i šikaniranja  tužilaca koji su se suprotstavili njegovoj samovolji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare