Foto:Shutterstock/Screenshot/Instagram/anketa_arh.bg

Povodom niza anonimnih ispovesti studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu o seksualnom uznemiravanju i neprimerenom ponašanju određenih predavača, uprava je donela odluku da privremeno suspenduje konsultacije u izvesnom kabinetu, saznaje Nova.rs.

Ime docenta koje se spominje kao glavno u moru ispovesti o seksualnom uznemiravanju dolazi iz kabineta, u kojem kako studenti tvrde, svi znaju za nasilje ali nikada nisu reagovali, dok su nekada u istom i učestvovali.

Kako nezvanično saznaje naš portal, fakultet je doneo odluku da konsultacije u pomenutom kabinetu privremeno budu zabranjene.

Takođe, planira se da se oformi disciplinska komsiija na fakultetu povodom ove situacije.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsećanja radi, „Ne osećam se bezbedno u sali profesora (ime poznato redakciji)“ – naziv je ankete koja je nedavno osvanula na društvenim mrežama, a kojoj je za cilj da se sve žrtve seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu jave.

„Ponaša se neprimereno i pravi neprijatne komentare prema devojkama u njegovoj sali. Priđe devojkama previše blizu i ispipa im kosu, ramena.. Na čašu je napravio komentar kako muški ne trebaju da nose šorc na fakultetu, dok je to potpuno drugačije ako devojke nose suknje“, poslala je jedna od studentkinja.

U jednoj od poruka, tvrdi se da je na jednom od predavanja izvesnog profesora prikazan pornografski sadržaj, kao i da je često dolazio pijan na predavanja.

„Profesor je vrlo često grlio studentkinje, pa tako i mene. Pored toga imala sam situaciju kada sam donela rad na konsultacije, gde je on tražio moje naočare da bi se slikao. Posle svake slike pokazao mi je i pitao me: „Jel tebi ovo seksi? Jel sam ja tebi seksi?“, navodi se u ispovestima.

Sa druge strane, uprava fakulteta je ranije istakla za naš portal kako su o nasilju saznali na isti način kao i svi – na internetu.

Pročitajte još:

„Uprava Fakulteta do sada nije upoznata sa ovom situacijom. Do sada nije postojala ni jedna prijava nadležnim organima ni od strane studenata ni od strane Fakulteta. Fakultet nije ništa pokrenuo do sada, obzirom da nije bilo prijava, sve do danas kada svi na isti nacin o tome saznajemo“, istakao je dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica.

Ipak, iako uprava tvrdi da nisu znali, studenti ističu da oni nasilje jesu prijavljivali, na način koji su smatrali najbezbednijim.

Na kraju semestra ili studentske godine, na sajtu “e student”, potrebno je popuniti ankete o svakom predmetu, profesoru i asistentu koji taj predmet predaje.

„Bivše studentkinje sa kojima sam pričala tvrde da je bilo prijava. Takođe na našoj platformi “e student” imamo anketu za svih deset predmeta koju je obavezno popuniti, da bi se prijavili ispiti za određeni rok. Tamo su studenti pisali svoja iskustva sa seksualnim uznemiravanjem, ja takođe“, ispričala je jedna od studentkinja, koja je želela da ostane anonimna.

BONUS VIDEO: Anonimna anketa na internetu otvorila još jednu priču o seksualnom uznemiravanju na fakultetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram