Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Viši sud u Beogradu ponovo je doneo odluku da odobri izručenje desetoro srpskih državljana SAD, čije ih vlasti potražuju zbog računarskih prevara putem lažnih investicionih platformi u Teksasu, saznaje Nova.rs. Ova odluka Višeg suda usledila je nakon što je Apelacioni sud uvažio žalbu advokata osumnjičenih Srba, koji takođe nisu dali saglasnost da budu izručeni, izuzev jednog, za kog se spekuliše da će biti svedok saradnik.

Kako naš portal saznaje, Viši sud u Beogradu tu odluku je doneo 13. aprila ove godine.

Advokat Dalibor Lazović, branilac programera Nikole D. najavio je za naš portal žalbu zbog, kako je rekao, odluke suda koja je zasnovana na dokazima koji, iz nekog razloga, nisu uopšte dostavljeni braniocima, a što je njihovo zakonsko pravo.

Prethodno, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu odluku i naložio ponovno odlučivanje o molbi Sjedinjenih Američkih država.

Jedan osumnjičeni, Antonije Stojiljković (32) iz Niša, bio je saglasan sa izručenjem SAD, pa je njegova ekstradicija realizovana 4. februara.

Razlozi zbog kojih je Apelacioni sud prvobitno ukinuo odluku tiču se povreda odredbi krivičnog postupka, na koje je osnovano ukazano žalbama branilaca okrivljenih čije se izručenje traži.

Apelacioni sud je smatrao da su „izostali razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, dok su ostali nejasni razlozi koji su dati, pri čemu je i činjenicno stanje ostalo nepotpuno utvrđeno“.

SAD i Srbija imaju zaključen sporazum o izručenju sopstevnih državljana, a izručenje Stojikljivića bila je prva, njegova realizacija.

U ovom slučaju pored Stojiljkovića, tužilaštvo Severnog okruga Teksas, SAD, tereti još 10 osoba iz Srbije sa prebivalištem u Nišu da su u zaveri prevarili investitore za iznos od preko 70 miliona dolara.

Sedmoro okrivljenih iz Niša – F. A. K, U. S, N. K, A. SE, M. M, N. D. i N. M konačnu odluku o izručenju SAD čekaju u kućnom pritvoru, tok su trojica okrivljenih još uvek u pritvoru, a to su prvookrivljeni Kristijan Krstić, M.P. i B.R.

Prema optužnici koju je saopštila ambasada SAD u Beogradu, osumnjičeni se terete za digitalnu prevaru od 70 miliona dolara, koja je obuhvatila nekoliko kontinenata, i bila usmerena i protiv američkih građana i protiv stranaca.

Optuženi su, kako tvrde tužioci u Teksasu, učestovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi, uključujući Opšns Rajder, Bank de Opšns, Start Opšns, Dragon Majning, BTC Majning Faktori i Triniti Majning.

Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugde, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da „investiraju“ u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

Oni su na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao „lider na svetskom tržištu binarnih opcija“, hvaleći se prosečnim profitom od ulaganja od 80 procenata i obećavali refundiranje od 20 procenata za svaki neuspešan ulog.

S druge strane, na platformama za rudarenje kriptovaluta tvrdili su da investitori od njih mogu „kupiti bitkoine upola tržišne cene“ zahvaljujući njihovim resursima za transakcije koji rade „non stop širom sveta“.

Optuženi su koristili izmišljene profile, pretežno ženske, sa imenima i fotografijama službenika i direktora ovakvih nepostojećih investicionih kompanija, čak koristeći lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uverili u legitimnost firme, navodi se u optužnici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar