Nišlija Antonije S. pripadnik međunarodne hakerske bande, koja je počinila više računarskih prevara na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, a koji je jedini od svih osumnjičenih pristao da bude izručen toj državi, dogovorio je sa tamošnjim vlastima da u predstojećem postupku dobije status svedoka saradnika i sebi obezbedi povoljniji položaj.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu utvrdio je da su ispunjene pretpostavke za izručenje Antonija S. američkim vlastima, dok o molbi SAD za izručenje preostalih desetoro osumnjičenih još nije odlučeno, jer su se oni tome protivili.

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zašto je Antonije S. pristao da odgovora pred vlastima druge države, čijim je zakonom za delo koje je počinio zaprećena duplo viša kazna nego u Srbiji, sve vreme je bilo krajnje nejasno, ali kako za portal Nova rs. otkriva dobro obavešten izvor, iza svega se krije unapred sklopljen pakt sa američkim vlastima.

Naime, Nišliji je ponuđeno da postane svedok saradnik i krivicu svali na preostale članove grupe. Precizniji detalji ovog sporazuma se međutim, čuvaju u strogoj tajnosti, tako da i dalje nije u potpunosti poznato da li će Antonije S. poput svedoka saradnika u srpskom pravosuđu, biti u potpunosti oslobođen krivične odgovornosti, ili će primenom instituta sporazuma o svedočenju, dobiti blažu kaznu.

S obzirom na to da država Srbija ne izručuje svoje građane po Ustavu, Antonije S. će biti prvi srpski državljanin koji će biti izručen u SAD, u skladu sa bilateralnim Ugovorom o izručenju između Srbije i SAD, od pre dve godine. 

Pročitajte još:

Podsećanja radi, 11 osoba uhapšeno je u zajedničkoj akciji domaćih istražnih organa i američkog FBI, zbog sumnje da su organizovanom prevarom, putem lažnih investicionih platformi, pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Među osumnjičenima, čije izručenje traži SAD, su takođe državljani Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina.

Među njima je i Ksenija Krstić, rodom sa Filipina, koja je trudna i nalazi se u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Pravosudni organi SAD osumnjičene traže zbog krivičnih dela „urota i prevare sa prebacivanjem novca“, što predstavlja kršenje glave 18 Zakonika SAD, dok osumnjičene K.K, K.F.A.K, M.P, U.S, N.K, A.S, A.S, M.M i dr. i za urotu za počinjenje pranja novca što je kršenje glave 18 Zakonika Sjedinjenih Američkih Država ođeljak 1956 (h), saopšteno je ranije iz Višeg suda u Beogradu.

Oni se sumnjiče da su kao organizovana kriminalana grupa od 2011. godine do jula ove godine, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, saopšteno je nakon njihovog hapšenja.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem email-a ili putem video-konferenciskih veza upućivali da prebace svoje „investicije“ na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga, grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Šta sadrži Ugovor o izručenju između SAD i Srbije 

Skupština Srbije usvojila je 15. februara 2019. Ugovor između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju, koji omogućava ekstradiciju državljana koji se terete za krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora duža od godinu dana.

Ugovor se primenjuje na krivična dela izvršena pre i posle stupanja ovog ugovora na snagu, ali uz diskreciono pravo izvršnog organa da odbije izručenja u slučajevima kada su krivična dela počinjena pre 1. januara 2005, ukoliko nema dovoljno dokaza ili u slučaju da se prestup ne tretira kao zločin u obe zemlje. Ugovor ne dozvoljava izručenje ukoliko se ono traži zbog političkog krivičnog dela, a pod ta dela ne spadaju ubistvo, namerno ugrožavanje fizičkog integriteta, nanošenje teških telesnih povreda, kidnapovanje, teže krivično delo protiv polne slobode, zločinačko udruživanje, kao i krivična dela koja obuhvataju postavljanje, upotrebu ili posedovanje eksploziva, biološkog, hemijskog ili radiološkog agensa.

Sporazum o ekstradiciji je potpisan tokom posete bivšeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Beogradu u avgustu 2016. godine. U američkom Senatu usvojen je 26. jula 2018.

Ugovor je inače zamenio Konvenciju o izdavanju krivaca zaključenu između Kraljevine Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, potpisane u Beogradu, 25. oktobra 1901. godine i kako je navedeno u ugovoru primenjivaće se na zaostale zahteve sačinjene po osnovu Ugovora iz 1901. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare