Dejan Lazarević i Darko Šarić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dejan Lazarević, koji je poslednjih godina branio Darka Šarića, nije jedini advokat koji je uhapšen zbog sumnji da je obavljao nezakonite poslove za pljevaljskog narko-bosa. Naime, i pravnici Radovan Štrbac i Andrija Krlović, koji su svojevremeno zastupali Šarića, hapšeni su i nepravosnažno osuđeni u postupku za pranje novca koji se vodio protiv privedenog Pljevljaka.

Advokat Dejan Lazarević, koji je godinama zastupao Darka Šarića, ali i vođe kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, „pao“ je u velikoj akciji Evropola i Jurodžasta kao pripadnik Šarićeve kriminalne grupe.

Na teret mu se stavlja da je kao branilac Šarića neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom Skaj, sa Pljevljakom dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo Gorana Nikolaševića, najbolje vreme za izvršenje ove kriminalne aktivnosti, te da je organizovao da Goran Nikolašević preko sredstava javnog informisanja za ovo krivično delo optuži Nebojšu Joksovića, a sve sa ciljem da se protiv Nebojše Joksovića pokrene krivični postupak i da se na taj način diskredituje kao svedok saradnik.

Takođe, kako se sumnja, Lazarević se po nalogu Šarića sastajao sa policajcem Duškom Mirkovićem, kako bi dobijao poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe i podatke o postupanju policajaca povodom krivičnih prijava podnetih protiv Nebojše Joksovića.

Prali novac od narkotika

Ipak, Lazarević nije jedini Šarićev branilac koji je uhapšen, budući da su se dvojica advokata, Radovan Štrbac i Andrija Krlović već našli na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prali novac od kokaina. Na teret im se stavljalo da su krivična dela radili upravo za Darka Šarića.

Advokat Dejan Lazarević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naime, u optužnici za pranje novca stečenog od kokaina, Šarić je označen kao organizator grupe koju su činili advokati i ekonomisti, a koji su imali zadatak da operu milione evra. Kako je pisao KRIK, prljav novac Šarićevi saradnici su prali tako što su kupovali hotele, državna poljoprivredna preduzeća i zemlju po Vojvodini i na jugu zemlje.

Prema optužnici, glavnu ulogu u pranju novca odigrao je upravo advokat, Radovan Štrbac. Kako je detaljno pisao KRIK, zadatak ovog bivšeg sudije i novosadskog advokata bio je da u Šarićevo ime vodio pregovore o kupovini poljoprivrednih kompanija i zemljišta. Nakon toga, Šarićevim novcem je kupovao te firme, ali je vlasništvo upisivao na sebe – kako se ne bi videlo da narko-bos stoji iza ovih kupovina.

Većinu firmi Štrbac je kupio od Mileta Jerkovića, kontroverznog biznismena koji je kasnije postao ključni svedok tužilaštva protiv Šarićeve grupe. Jerkovićeve firme zapale su u finansijske probleme, pa je odlučio da ih proda.

Mile Jerković Foto:Vesna Lalić

Jerković je na sudu ispričao da se tada spojio sa Štrpcem, a ovaj ga upoznao sa Šarićem koji je imao mnogo novca za ulaganje.

Štrbac je za Jerkovićeva poljoprivredna preduzeća „Mladi borac“ iz Sonte i „Jedinstvo“ iz Gajdobre dao više od milion evra u kešu.

Radovan Štrbac, advokat
Radovan Štrbac Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Jerković je istakao, kada je svedočio na sudu u februaru 2016. godine, da je preduzeća kupio Šarić, a da je dogovoreno da se u papirima vode na Štrpca.

U jednom od razgovora koji je prisluškivala policija moglo je da se čuje da se Štrbac Jerkoviću žali kako ima problema da izbroji veliku količinu novca koji mu stiže.

„Brojim tuđe pare… Oni (narko-grupa) su se specijalizirali za po 50 evra…i onda se izj*bem, celo popodne brojim tu sr*nje…pa brojim ja, onda broji Dubravka (Štrpčeva supruga)…“. Sve su to za sud bili dokazi da je Štrbac stvarno bio samo posrednik, iako je on kada se branio, tvrdio da je novac bio njegov.

EPS, oprema za prisluškivanje
Foto: N1

Da je u pitanju kokainski novac, kako je pisao KRIK, potvrđuje i razgovor snimljen u novosadskom kafiću „Palermo“ a u kome se čuje da Jerković insistira da mu Štrbac „objasni sistem“, odnosno kako grupa prebacuje keš sa jedne lokacije na drugu.

„Prenose, uzmimo, dnevno 100 do 200.000 (evra) najviše. Ta lova je u Beogradu i još nekoliko lokacija, a ovde (Novi Sad) ne drže ništa, ali ovde dolaze i donose lovu. I danas će doneti 150.000, sutra će doneti 200.000, preksutra… Znači, ako padnu, boli ih ku*ac za 150.000″, objasnio je Štrbac.

Radovan Štrbac, advokat
Radovan Štrbac Foto: E-Stock/Dimitrije Goll

Novac je, piše u optužnici, često prenosio Stevica Kostić, Šarićev baštovan. On je iz Šarićeve kuće u Sremskoj Kamenici, preuzimao pozamašne sume prljavog novca, najčešće u novčanicama od po 20 i 50 evra, i nosio ga Štrpcu u Novi Sad.

Štrbac je osuđen na na sedam godina zatvora, a njegova supruga oslobođena, ali je presuda još uvek nepravosnažna, budući da se čeka presuda Apelacionog suda u Beogradu, povodom žalbi na presudu iz jula 2020. godine.

U ovoj grupi nalazio se i advokat Andrija Krlović, ali je njemu zbog bolesti razdvojen postupak. U februaru 2021. godine on je nepravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora, jer je Šarića oprao više od milion evra zarađenih prodajom droge.

Krlović je osuđen jednoglasno a kako je preneo KRIK, sudije smatraju da su dokazane tvrdnje tužilaštva da je Krlović tokom 2008. i 2009. godine prljavi novac Šarićeve grupe ulagao u kupovinu i zakup nekretnina i zemljišta, firmi i poljoprivrednih dobara, a sve kako bi prikrio da novac potiče od šverca kokaina.

„Protočni bojler“

U razgovorima koje je policija presrela tokom leta 2009. godine čuje se da se Šarić sa Krlovićem konsultuje oko poslovanja svojih preduzeća, kao i da je Krlović bio uključen u rad kompanije „Mitrosrem“ ̵̶  firme čijim je preuzimanjem Šarić oprao deo novca zarađenog švercom droge.

Krlović se u tom periodu čuo i sa poznatim biznismenom Bogdanom Rodićem, na koga je, samo nekoliko dana pre hapšenja, preneo vlasništvo nad kompanijom koju je koristio za pranje novca kao i zgradu vrednu više od milion evra. U pitanju je bila kompanija „Novi tamiš“, a tužilaštvo ju je nazvalo je „protočnim bojlerom“ za pranje novca.

BONUS VIDEO: Uspon Šarića: Od kradljivca kobasica do narko-bosa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare