Foto: MUP/Privatna arhiva

Da navijačko-mafijaški rat besni po ulicama Beograda potvrđuje i atentat na Nenada Alajbegovića, poznatijeg kao Alajbeg (39), bivšeg vođu Partizanove navijačke grupe "Zabranjeni". Napad se dogodio sinoć u blizini starog "Merkatora" na Novom Beogradu, a u Alajbega je ispaljeno više metaka.

Inače, Alajbeg je do sada nekoliko puta izbegao smrt. Upucan je i krajem januara, a u tom trenutku je navodno bio sa Aleksandrom Halabrinom, koji je ubrzo potom ubijen, odnosno, pronađen raskomadan. Alajbegović je osumnjičen za ubistvo, optuživan za poslove sa drogom, a osuđen je za više od 60 krivičnih dela. Prvi put je uhapšen sa svega 12 godina, ali nije mogao da odgovara jer je bio previše mlad. Međutim, već sa 16 je prvi put osuđen i završio je u vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. Osuđivan je zbog nanošenja teških telesnih povreda, nelegalnog držanja oružja i privrednog kriminala. Nenadovo ime vezuje se i za narko biznis.

Nenad Alajbegović Foto: Mup

Njegovo hapšenje u Banjaluci 2015. godine, po potrazi beogradske policije zbog razbojništva, ostalo je upamćeno, jer je u njegovom stanu tom prilikom pronađeno više od 800 tableta ekstazija i marihuana. Na njega je pucano i 2019. godine nedaleko od kružnog toka na Novom Beogradu i tada je odbio saradnju s policijom. Usledilo je novo ranjavanje u januaru ove godine, takođe na Novom Beogradu u Ulici narodnih heroja, a zatim i ranjavanje u junu, takođe ove godine, u Narodnih heroja. Interesantno je da je u ovoj ulici Alajbeg pre deset godina izbegao tri metka koja su mu bila namenjena.

Aleksandar Šarac, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Potom, pre samo dvadesetak dana u garaži Tržnog centra „Ušće“ upucan je Aleksandar Šarac, nekadašnji pripadnik „Alkatraza“, koji je nakon nekoliko dana borbe za život – preminuo.

Motiv za „rat na tribinama“ su uglavnom neraščišćeni poslovi na tržištu narkotika. Da se u srpskom podzemlju događa ozbiljna borba ukazuju i misteriozni nestanci navijača – Gorana Veličkovića Goksija i Lazara Vukićevića.

Goran Veličković Goksi Foto: Privatna arhiva

Goran Veličković Goksi (33) nestao je 3. avgusta u centru Beograda i od tada mu se gubi svaki trag. Goksi je od ranije poznat policiji, ali i javnosti, kao jedan od vođa navijača Partizana. Zajedno sa Milošem Radosavljevićem Kimijem povukao se sa južne tribine i osnovao navijačku grupu “Partizanovci”, koja je poslednjih meseci neaktivna. Pre nestanka, Veličković se nalazio u Centralnom zatvoru jer je protiv njega vođen istražni postupak, ali je iz pritvora izašao u martu.

Nestali Lazar Vukićević se takođe dovodio u vezu sa navijačko-kriminalnim poslovima. Postao je poznat nakon što je iz pištolja ranio Nikolu Vavića, brata tada vođe navijačke grupe sa juga “Alkatraz” Aleksandra Vavića, i Miloša Nikolića januara 2017. godine u jednom klubu na Terazijama. Motiv pucnjave navodno je bio raniji sukob, a Vukićević je u avgustu 2017. godine sklopio sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice kojim je osuđen na godinu i osam meseci zatvora.

Aleksandar i Nikola Vavić, Foto: Privatna arhiva

Tri meseca nakon što je odslužio kaznu, 7. oktobra 2019. godine, “porše” njegovog oca Milorada Vukićevića dignut je u vazduh, a sumnjalo se da je bomba bila namenjena upravo Lazaru. Pukom srećom, zbog nestručno postavljenog eksploziva, Vukićević je izbegao smrt. Samo tri nedelje kasnije, usledio je novi navijački obračun, u kome je, slučajno ili ne, ubijen jedan od vođa “Alkatraza” Ljubomir Marković Kića (37).

Ljubomir Marković Kića Foto: Privatna arhiva

Marković je ubijen ispred benzinske pumpe u beogradskom naselju Pašino brdo, a likvidator, koji još uvek nije otkriven, ispalio je u njega najmanje šest hitaca. Ubica je imao dobru logističku podršku jer je krenuo u napad uprkos mnogobrojnim kamerama postavljenim u okolini.

Pojedini mediji su nakon zločina izveštavali da je Marković ubijen jer je nameravao da formira novu navijačku grupu sa Goranom Klještanom, zvanim Boske, vođom navijačke grupe “Šedouz”, koji je preminuo tri nedelje pre ubistva Markovića, od srčanog udara u teretani. Ostvarivanje plana navodno je nastavio njegov brat, a ubrzano okupljanje pripadnika, uzbunilo je navodno druge grupe. Posle Kićinog ubistva, manja grupa koju je predvodio njegov prijatelj Vladimir Maljković, bivši istaknuti član “Alkatraza”, napustila je jednu utakmicu, zajedno sa poznatim navijačem Milošem Radisavljevićem Kimijem. Upravo je njegova grupa potvrdila da se nešto događa među Partizanovim navijačima, kada su na utakmici u decembru prošle godine razvili transparent na kom je pisalo “Ovaj stadion više nije mesto za navijače Partizana”.

Petoro Partizanovih vođa navijača mrtvo za četiri godine

Ljubomir Marković Kića, ubijen 1.11.2019. – navijačka grupa „Alkatraz“

Goran Klještan Boske, srčani udar 8.10.2019. – navijačka grupa „Šedous“

Alen Kostić Kubi, ubijen 13.8.2019. – navijačka grupa „Zabranjeni“

Aleksandar Stanković, ubijen 13.10.2019. – navijačka grupa „Partizan“

Aleksandar Joksić Josa, ubijen 29.9.2015. godine – navijačka grupa „Jang bojs“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar