Foto: Arhiva

Ministarstvo pravde, na čijem se čelu nalazi Maja Popović, oglasilo se juče povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti tvrdnjama da su lični podaci građana Srbije zaštićeni na isti način kao i u drugim državama EU. Ipak, advokat i bivši poverenik Srbije za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić, ocenio je da je ovakva izjava ministarke - neozbiljna.

Ministarstvo pravde saopštilo je da državni organi, zdravstvene ustanove, banke, škole, fakulteti, trgovinski lanci i drugi subjekti obrađuju lične podatke građana po istim pravilima po kojima se to čini u Evropi. Ipak, bivši poverenik Šabić u razgovoru za Nova.rs ističe da svako ko se bavi zaštitom podataka može da posvedoči da je apsolutna drugačija situacija u Srbiji.

Pročitajte još:

„Izjave poput ove, koju je dala ministarka pravde, tipične su za naše političare, imaju propagandnu svrhu. Kako bih rekao, izjava je neozbiljna. Svako  ko se bavi zaštitom podataka o ličnosti zna vrlo dobro da smo mi, u pogledu zaštite istih, veoma loše pozicionirani“, kaže Šabić za naš portal.

On se potom osvrnuo i na stanje portala „Moj doktor“, a za koje je svojevremeno tvrdio da je, sa stanovišta zaštite podataka o ličnosti, zabrinjavajuće. Šabić je svojevremeno isticao da su mogućnosti za kompromitaciju i zloupotrebu ličnih podataka na pomenutom sajtu velike.

„Imamo primer skandalozne akcije Ministarstva zdravlja vezanih za onaj info sistem „Moj doktor“, pa preko niza zloupotreba zbog kojih sam, kao poverenik, u više navrata podnosio krivične prijave, a u kojima su delikatni podaci, odnosno najosetljivije baze podataka o zdravstvenom stanju pacijenata plasirane u javnosti, a pogovoto u obračunu s političkim protivnicima“, ističe Šabić i dodaje:

Rodoljub Šabić Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Reč je o emisiji, i to uz prisustvo ministra zdravlja, kada je jedan provladin novinar čitao psihijatrijski dosije drugog novinara, koji je zastupao drugačije gledište. Tako nešto je skandalozno“, kaže Šabić.

On dodaje i da bi možda pametnije bilo da se ministarka bavi činjenicom da se krivične prijave podnošene zbog zloupotreba podataka, maltene ne procesuiraju.

Pročitajte još:

„Ozbiljan problem jeste, ali i ono čime bi zapravo ministarka pravde trebalo da se bavi, činjenica da od više desetina krivičnih prijava koje su podnošene zbog krivičnog dela neovlašćena obrada podataka, praktično nijedna nije dobila epilog. Tužilaštvo ne goni, a ne sećam se ni da je neka odbačena. Guraju pod tepih, sve dok ne zastare. Tako da je neozbiljna izjava ministarke da je čuvanje podataka o građanima u Srbiji na istom nivou kao i u evropskim državama“, tvrdi Šabić.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja navodi da je najveći problem loš Zakon o zaštiti podataka.

„Mi za početak imamo katastrofalno loš zakon o zaštiti podataka. Sam po sebi nije adaptiran za zemlje koje nisu članice Evropske unije. Za početak nam je potreban bolji zakon i puno drugačiji odnos nadležnih organa prema ovom problemu. Sudovi moraju da reaguju na sve povrede i konačno, potrebno je da se radi na edukaciji. Mi smo zemlja koja po tradiciji nema osećaj senzibilnosti za privatno“, navodi on.

SNS zloupotrebila podatke

Podsetimo, zloupotrebe sa podacima građana nisu retkost u našoj zemlji. Ipak, možda najbolji primer toga jeste period oko izbora kada aktivisti stranaka dobijaju na uvid lične podatke građana.

Tako smo imali primer da je Srpska napredna stranka (SNS) na prošlogodišnjim izborima raspolagala sa brojevima telefona, ali i matičnim podacima građana. Građani su se neretko žalili da su pozivani od strane volontera pomenute stranke, ali i da su im predočavani njihovi lični podaci.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar