Foto: NOVA S

Bivši Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i nekadašnji guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić bili su gosti emisije "Među nama". Sa voditeljkom Radom Đurić, razgovarali su o radu institucija u Srbiji, njihovom kontinuitetu, kao i o tome da li dolazak novog ministra znači novo poglavlje za funkcionisanje tog ministarstva.

Šabić je na početku rekao da broj ministarstava nije dramatičan problem, ali da je činjenica da je taj broj predimenzioniran u Srbiji.

„Posebno nije dobro u situacijama kao kod nas, da kada imate potpuno kontrolu parlamenta, četiri meseca ne možete da sastavite vladu. Glavni problem nisu personalne smene. Kada imate situaciju da se taj opšti interes podredi grupnom interesu koji je stranački, odnosno partijski, onda su ovo posledice. Dakle, nije problem što će doći novi ministar, nego što se veoma često dešava da on počisti kompletnu garnituru ljudi, pritom ne vodeći računa o stručnosti, nego odanosti“, rekao je bivši Poverenik za informacije od javnog značaja.

Šoškić je kazao da je u interesu svake administracije da neguje kompetentne i kredibilne kadrove.

„Kakva god da je smena političke strukture na vlasti, treba da se teži unapređenju kapaciteta administracije, dakle da se čuvaju kvalitetni ljudi. Vrlo je važno da se afirmiše nestranački odnos prema nekim državnim aktivnostima, pa i prema izboru pojedinaca koji obavljaju posao za državu. Najveći deo poslova koji se radi u administracije je potpuno apolitičan“, rekao je bivši guverner Narodne banke Srbije.

O cemu su još pričali Rodoljub Šabić i Dejan Šoškić pogledajte u video prilogu: