Rodljub Šabić i Rastko Petaković Foto:Nova S

Advokat i bivši Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i advokat SBB-a Rastko Petaković bili su gosti u emisiji "Među nama", koja se emituje na televiziji Nova S. Oni su govorili o tome da li MTS prilikom telefonskih razgovora može da "vrbuje" klijente tako što koristi njihove podatke iz važećih ugovora sa SBB-om.

Korisnici SBB-a zasuti su nepristojnim ponudama konkurencije što tvrdi sve više građana.

Na pitanje voditeljke Maje Nikolić odakle Telekomu podaci građana, advokat SBB-a Rastko Petaković nema odgovor, ali ističe da Telekom „ne bi smeo da bude u posedu tih informacija“.

„Radi se o podacima koji su zaštićeni, podaci samih korisnika. Ono što sigurno znamo na osnovu do sada dostupnih informacija to je da Telekom, odnosno operateri koji pozivaju korisnike raspolažu tim informacijama“, kaže Petaković i iz toga zaključuje da oni, ne samo da ne smeju da poseduju te podatke, već ne smeju ni da ih koriste.

Advokat Rodoljub Šabić istakao je da svako ko se suoči sa nezakonitom obradom svojih podataka ima pravo da traži ko je bio u posedu tih informacija, da mu objasni po kom osnovu ih obrađuje, te odakle mu.

Međutim, kako kaže, ovde je problem mnogo složeniji, te dodaje da je reč o nečemu što je u nekom uređenom društvu „gotovo neverovatno“.

„Za početak, mi smo suočeni sa nečim što se zove brutalna nelojalna konkurencija, odnosno brutalna nepoštena tržišna utakmica. Zvati nekog i nuditi mu kvalitetniju, bolju uslugu i pokazujući pritom da znate koliko mu ugovor traje i pod kojim uslovima je ugovor sa drugom stranom – to je u civilizovanom svetu, svuda, nelojalna konkurencija“, ocenjuje advokat.

Šabić dodaje da se „suočavamo i sa činjenicom da se obrađuju lični podaci građana“.

„Ti lični podaci građana su zaštićeni sa dva zakona, i sa krivičnim zakonom i sa zakonom zaštite podataka o ličnosti“, objašnjava bivši Poverenik za informacije od javnog značaja.

O čemu su gosti još govorili, pogledajte u videu:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar