Foto: Nova.rs, E Stock& Andrija Soković, Žarko Đokić

Na adrese velikog broja osnovnih i srednjih škola u Beogradu, zatim aerodroma u Nišu i poslovne zgrade “Beograđanka”, stigle su juče rano ujutru dojave o postavljenim bombama, za koje se naknadno utvrdilo da su lažne. Proteklih nedelja, gotovo svakodnevno, stižu identične dojave o postavljenim eksplozivnim napravama, a portal Nova.rs izdvaja sve teorije o tome ko stoji iza pomenutih anonimnih pretnji.

Učenike i zaposlene više desetina škola u Beogradu juče je zatekla vest o navodima da su postavljene eksplozivne naprave.

„Čudan osećaj smirenosti kao da čekamo normalan dan, ista rutina kao i uvek. Mrzimo sebe, ali želimo da povredimo svakoga ko nam se nađe na putu. Osećaj da je sve oko sebe samo san nas ne napušta. ne vidimo razloga da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i daleko od poslednjih. Ubijaće vas automobilima, bombama, noževima, svime što vam dođe pod ruku. Ološ poput nas uništiće sve oko sebe, jer je svet truo, svi ste truli iznutra“, navedeno je u mejlu.

Beograd Matematička gimnazija, Narodni front, dojava o postavljenoj bombi, bomba F
Foto: Nova.rs

Taman kada je ustanovljeno da je reč o lažnim dojavama, nekoliko sati kasnije, stigla je nova “tura” – u 21 školi su se navodno nalazile eksplozivne naprave, ali i u tržnom centru “Stadion”. I dok policija i tužilaštvo intenzivno nedeljama proveravaju i ispituje ko stoji iza celog slučaja, stiče se utisak kao da institucije i nisu u punoj meri spremne da izađu na kraj sa pomenutom situacijom – svakim danom gotovo da je sve više anonimnih poziva o postavljenim eksplozivnim napravama, koje iznova zahtevaju podizanje na noge svih mogućih raspoloživih snaga MUP.

Neuvođenje sankcija

Profesor Fakulteta bezbednosti, Goran Mandić, za list Nova ističe da pomenuta situacija ima sve odlike terorizma, te da njegove sumnje idu u dva pravca – da neko ispituje brzinu reakcije srpske policije ili da je posledica dojava neuvođenje sankcija Rusiji.

„Ovo je na ivici terorizma, jedini element koji zapravo nedostaje je da se počinioci ne oglašavaju. Dok terorističke grupe posle napada izdaju saopštenja, oglašavaju se i preuzimaju odgovornost, u ovom slučaju osobe koje dojavljuju kriju svoj identitet“, objašnjava on.

Pročitajte još:

Po njegovim rečima, nema sumnje da je u pitanju orkestrirana kampanja, a pitanje je ko zapravo stoji iza toga.

„Najverovatnije su u pitanju oni koji se zalažu za uvođenje sankcija Rusiji. Postoje i druge mogućnosti, da su u pitanju osobe sa juga Srbije, tačnije Kosova, ali to je već manje verovatno. Prvo je krenulo sa aerodromima i letovima „Er Srbije“ za Mosku i Sankt Petersburg, a sada se krenulo i na druge objekte, najpre tržne centre, a sada i škole. Najverovatnije je neko išao po spisku i svima poslao preteći mejl“, kaže profesor Mandić.

„Policija na testu“

Ipak, ističe i da postoji i druga, opasnija mogućnost. Da neko ispituje brzinu reakcije i procedure srpske policije u ovakvim slučajevima.

„Devedesetih su konstantno stizale dojave za jednu adresu u Zemunu, a ispostavilo se da je to bilo upravo proveravanje brzine reakcije policije. Ono što je za MUP veliko opterećenje je što svakoj prijavi moraju da pristupe ozbiljno, uvek se ide sa preptostavkom da postoji prava podmetnuta bomba. To sve opterećuje ljudstvo, a koliko to košta građane Srbije, gotovo je nemoguće izračunati. Troškovi za gorivo i angažovanje ljudstva, izgubljeni radni sati po tržnim centrima, časovi po školama, u pitanju je svakako ogroman trošak“, objašnjava Goran Mandić sa Fakulteta bezbednosti.

Dojava Bombe. dojava bombi u više beogradskih škola.
14. beogradska gimnazija Foto: E Stock& Andrija Soković

Prema prvim informacijama, koje su saopštene od strane zvaničnih organa, kada su počele da pristižu dojave prvo za letove „Er Srbije“ a potom i aerodrome u Beogradu i Nišu, preteći mejlovi su stigli preko servera u Švajcarskoj sa adrese u Ukrajini.

Pročitajte još:

„Pretpostavljam da su naši organi već zatražili međunarodnu pravnu pomoć preko nadležnih institucija, ali mislim da su male šanse da osumnjičeni budu i uhapšeni. Jako je teško ući im u trag i oni znaju šta rade i ko zna gde se sada nalaze. Dovoljno je da uđu u neki Internet kafe i pošalju odatle mejl i izgube se“, objašnjava profesor.

Ipak, zasad nije poznato da li je nova serija dojava, a koja se odnosi na škole i tržne centre, povezana sa ranijim.

Hakeri opterećuju sistem

Sa druge strane, Srđan Hercigonja iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, govoreći za RTS istakao je da je sumnja da hakeri žele da opterete sistem.

„Pomenuli ste već da je celi kontinet uključen, ukjučujući i naš region i Srbiju, u dinamiku rata u Ukrajini, ali sa druge strane, postoji velika mogućnost da određeni hakeri žele da opterete sistem, kako policijski, tako i tužilački da operete. Da imaju neke svoje razloge da jednostavno tim anonimnim prijavama i pretnjama opterete sistem kako ne bi mogao da funkcioniše“, rekao je on za javni servis.

Foto:TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Takođe, ne sme se zanemariti ni činjenica da su se ranije dojave na letu Beograd-Moskva dovodile u vezu s Ukrajinom. Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada izjavio, dojave su stizale iz jedno od zemalja EU, ali i u Ukrajini.

Ekonomski udar na Srbije

Sa druge, ministar policije Aleksandar Vulin rekao je da je reč o ekonomskom udaru na Srbiju.

Vulin je izjavio je da su pretnje o postavljenim bombama u četiri tržna centra u Beogradu i Nišu pre tri dana stigle sa servera u Švajcarskoj, ali da to „ne mora ništa da znači“.

Aleksadnar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

On je tada istakao da su u pitanju hakerski „organizovani napadi“ i „čist ekonomsku udar“, koji su mogli da ih pošalju s bilo kog mesta koristeći taj server. Naveo je, ali i potvrdio Vučićeve reči, da se sumnja da su te pretnje, kao i dojave o navodno postavljenim bombama u avionima na ruskim linijama, poslate „iz Ukrajine i jedne zemlje EU“.

Sve KD ekipe MUP angažovane

O dojavama o postavljenim bombama oglasilo se tužilaštvo. Ističu da se ispituju dojave, kao i da su angažovani svi raspoloživi kapaciteti MUP.
„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom u Beogradu intenzivno istražuju ove slučajeve, a u rad je uključeno i Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Zbog velikog broja dojava o bombama svi raspoloživi kapaciteti kontradiverzionih jedinica MUP-a angažovani su na pregledu objekata i ustanova na čije su adrese upućene dojave”, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Dojava o podmetnutoj bombi u tržnom centru „Rajićeva“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare