Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Na fasadi Doma rudara u naselju Aleksinački Rudnici ovih dana je završen mural rudaru Bojanu Stajiću (34) koji je tragično nastradao u rudniku "Soko", sa još sedmoricom svojih kolega.

Mural je urađen na inicijativu supruge nastradalog ruda i meštana, koji su i sakupili novac za izradu. Oslikao ga je umetnik iz Aleksinca Dejan Marković, a firme MBN gradnja i SIM studio iz Aleksinca ustupile su platformu koja je pomogla umetniku da što vernije prikaže Stajićev lik.

Bojana supruga Dragana Jovanović je kazala da je od samog početka bila uključena u izradu murala. Izabrala je fotografiju koja će biti oslikana i natpis na muralu.

„To je bila moja želja od same Bojanove pogibije. Uradili smo to sa ciljem da ostane uspomena na njega, da naš sin Lav može sutradan da svakome pokaže svoga oca. Moći će sa ponosom svakoga da odvede do murala i kaže da njega otac nije ostavio, da je imao oca i da je njegov otac junak koji je stradao u rudniku. Ostaće to njemu trajno, a uspeli smo zahvaljujući zajedničkom angažovanju prijatelji i meštana Aleksinačkih rudnika”, istakla je Dragana.

Kazala je takođe, da će mural sa likom njenog pokojnog supruga zaposlene u u upravi rudnika, svakoga dana kada tu prođu, podsećati na nesreću i na to šta su mogli, a nisu učinili da je spreče.

Ona je podsetila da je njen sin Lav imao samo 43 dana kada je ostao bez oca, koji ga je obožavao.

„Dane sada provodim sa detetom uglavnom pored murala, pa dan i nekako prođe, ali noći su strašne. Kako vreme prolazi sve je teže i teže“, izjavila je Dragana.

Supruga nastradalog rudarea Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Dragana je navela da i dan danas, skoro tri meseca meseca nakon nesreće, porodice nastradalih rudara ne znaju kako je došlo do nesreće u rudniku i zbog čega su njihovi najmiliji stradali.

„Među porodicama nastradalih govorilo seda će 25. prošlog meseca da dobijemo neko obaveštenje, neki izveštaj, ali ništa od toga nije bilo. Kao da su zaboravljeni, više ih niko i ne spominje. Niko do današnjeg dana nije došao iz uprave rudnika da nas obiđe, da pita kako smo, kaže nešto o nesreći“, rekla je Dragana.

Prema njenim rečima, rudarima u rudniku „Soko“ koji su preživeli nesreću prekinuto je bolovanje u poslati su na rad u druge rudnike u Sribiji, mada ima i onih koji su odustali od tog posla.

Bojanove komšije i prijatelji rekli su za Novu.rs da su se na izradu murala odlučili kako bi sačuvali uspomenu na jednog divnog čoveka, požrtvovanog supruga i oca, izuzetnog druga, vrednog rudara.

Foto: Marija Stojić

Oni su kazali su da će višak novca, od iznosa koji su sakupili za oslikavanje, preusmeriti za osvetljavanje murala i za nabavku parkovskog mobilijara.

U nesreći u rudniku „Soko“, 1. aprila, kada se usred urušavanja dela jame pojavila velika količina metana, nastradali su i rudari Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanovoić (55) i Živković Bratislav (59). U nesreći je povređeno 20 njihovih kolega.

Osnovni javni tužilac u Aleksincu Ivan Mitrović rekao je za Novu.rs da nema novih informacija o istrazi i da će, kada ih bude bilo, biti objavljene na portalu OJT Aleksinac.

„Istraga je još u fazi veštačenja kod Rudarskog fakulteta u Beogradu. Dok se veštačenje i dopuna veštačenja ne završe nećemo davati nikakva nova saopštenja“, rekao je Mitrović.

Foto: Marija Stojić

Tužilaštvo je ranije saopštilo da je komisiji veštaka naloženo da se izjasne o uzrocima nesreće. U saopštenju je takođe rečeno da je Zavodu za sudsku medicinu u Nišu naloženo vršenje dodatne toksikološke analize lešnih tkiva poginulih.

„U zavisnosti od prikupljenih materijala kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji, za kojima se ukaže potreba, razmatraće se da li je u konkretnom slučaju nesreća posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor“ rečeno je u saopštenju tužilaštva.

Krivični zakonik radnje koje dovode do ovakvih događaja procesuira kao krivično delo protiv opšte sigurnosti za koje u slučaju da je nastupila smrt jednog ili više lica, propisuje kaznu od dve do 12 godina.

BONUS VIDEO – Colarić iz rudnika „Soko“: Nadležni su znali da je opasno da se radi

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar