Foto: Printscreen N1/Video, A.K.ATAImages, Mup Srbije, Vesna Lalić/Nova.rs

Slučaj “bezveznog“ sastanak šefa BIA s vlasnikom Jovanjice, kao i uporno ignorisanje istražnih organa da se istim pozabave, scenario je kome su građani svedočili i u slučaju sastanka lidera SPS s Rodoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana, odbeglim švercerom narkotika i saradnikom Darka Šarića.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je istina da je direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić imao kontakt sa vlasnikom imanja Jovanjica Predragom Koluvijom i dodao da je kontakt bio „bezvezan“, kao i da o njemu postoji službena beleška, beogradski advokat Ivan Ninić podsetio je u postupku „Jovanjica“ imamo službenika BIA kome se sudi zbog pristupanja bazi podataka za potrebe Koluvije i Jovanjice, a sada čujemo da je i njegov direktor Gašić bio u kontaktu sa Koluvijom, ali je to „nešto bezvezno“.

Foto: NewsmaxAdria

Obrazlažući svoja saznanja o kontaktu prvog čoveka BIA i vlasnikom „Jovanjice“, Vučić je rekao da o tome postoje i službene beleške – u MUP i BIA, te dodao dodao da je kontakt bio „potpuno bezvezan“. Beogradski advokat Ivan Ninić kaže za list „Nova“ da šef službe državne bezbednosti ima poseban status i svi njegovi kontakti sa trećim licima, koji nisu u državnim strukturama, morali bi da budu izuzetno restriktivni, kako ne bi kompromitivao i službu i državu.

„U ovom slučaju, bilo da je reč o službenom ili privatnom kontaktu, nemoguće je da Gašiću nisu bili poznati živopisni biografski podaci Koluvije, naročito podaci iz bogate krivične evidencije. Teško je uopšte pomisliti da direktor BIA ne zna sa kime je u kontaktu i koliko to može da bude kompromitujuće, što je samo pokazatelj da za Koluviju do trenutka hapšenja nisu postojale nikakve barijere, da je po horizontali i vertikali imao jake prstenove zaštite u službama, na koje upravo tužilac ukazuje u optužnici Jovanjica„, navodi Ninić.

Ninić podseća da se u sudskom postupku imamo aktivnog službenika BIA, koji sedi u policijskoj stanici na Zvezdari i personalizovanom lozinkom deset puta pristupa bazi podataka za privatne potrebe Koluvije i Jovanjice.

„On je optužen naravno i sudi mu se zbog toga, a sada čujemo da je i njegov direktor Gašić bio u kontaktu sa Koluvijom, ali da je to bilo nešto bezvezno. Kako je ta komunikacija na najvišem nivou bezvezna, a na onom najnižem inkriminišuća? Sve vreme ne znamo gde se u istrazi izgubio šef beogradskog centra BIA Mirko Škero i ko ga pokriva“, kazao je Ninić.

Dačić ručao sa Mišom Bananom

Uostalom, nameće se, kaže, pitanje, kakva je suštinski razlika između susreta Ivice Dačića sa Rodoljubom Radulovićem i Bratislava Gašića sa Predragom Koluvijom?

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC/

Podsećanja radi, KRIK je svojevremeno objavio da se tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Daćić sastajao više puta sa osuđivanim kriminalcem Radulovićem u periodu od 2008. do 2009. godine, o čemu svedoče brojni video snimci. Osim sa Dačićem, Miša Banana se viđao sa njegovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Ivicom Tončevim i drugim saradnicima.

„Razlika je izgleda samo u tome što sada predsednik države, snagom svog autoriteta, kvalifikuje Gašićev kontakt kao bezvezan, a šta nam o tome kažu nadležne institicije? Da li je taj isti Gašić bio u obavezi da pravovremeno predoči Vučiću sva svoja saznanja o Koluviji ili je možda on to formalno ili neformalno činio? Ukoliko plantaža „Jovanjica“ nije projekat službe, ko je iz službe smenjen zbog loših rezultata rada i propusta s tim u vezi? Naškrabati nekakvu službenu belešku u realnom vremenu ili retroaktivno, ne znači samo po sebi apsolutno ništa. I neki drugi iz službi bezbednosti su obilato pravili beleške o svojim kontaktima sa licima iz kriminogene sredine, pa im to na kraju nije sačuvalo pozicije“, zaključuje Ninić.

I tada je Vučić, doduše iz premijerske fotelje, rekao da je bio obavešten o tim snimcima i pre nego što je „postavio Dačića“: „Za to snosimo odgovornost i on i ja“, izjavio je Vučić i time zatvorio ovu temu bez da se bilo čija odgovornost zapravo preispita.

Rodoljub Radulović, Foto:MUP Srbije

„Razlika je izgleda samo u tome što sada predsednik države, snagom svog autoriteta, kvalifikuje Gašićev kontakt kao bezvezan, a šta nam o tome kažu nadležne institicije? Da li je taj isti Gašić bio u obavezi da pravovremeno predoči Vučiću sva svoja saznanja o Koluviji ili je možda on to formalno ili neformalno činio? Ukoliko „Jovanjica“ nije projekat službe, ko je iz službe smenjen zbog loših rezultata rada i propusta s tim u vezi? Naškrabati nekakvu službenu belešku u realnom vremenu ili retroaktivno, ne znači samo po sebi apsolutno ništa. I neki drugi iz službi bezbednosti su obilato pravili beleške o svojim kontaktima sa licima iz kriminogene sredine, pa im to na kraju nije sačuvalo pozicije“, zaključuje Ninić.

Sastanke su skrivenim kamerama snimali agenti srpske obaveštajne agencije koja je Radulovića pratila kao pripadnika narko-klana tokom operacije „Most“. Zabeleženi sastanci održani su u beogradskim restoranima, kafićima, na parkingu i u parku kod Topčiderske zvezde. Video snimci nemaju zvuk, ali pokazuju da su susreti Radulovića sa Dačićem i Tončevim bili posebno srdačni – uz poljupce i nazdravljanje.

Vulin se grlio sa „radovcem“

Ni aktuelni ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nije propustio da „kontaktira“ sa kriminalcem, o čemu svedoči fotografija na kojoj se grli sa Vladimirom Kovačevićem Kovačom, nekadašnjim vođom navijača FK Rad. Isti kriminalac, zajedno sa osuđivanim Nenadom Alajbegovićem zvanim Alibeg, rukuje se na snimku koji smo ranije objavili sa Nebojšom Stefanovićem i Slavišom Kokezom.

Bonus video: Jelena Zorić o opstrukciji slučaja Jovanjica: Pripadnici nekoliko bezbednosnih službi i kraci u tužilaštvu se bave organizovanim kriminalom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar