Milan Jovanović Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Reporteri bez granica (RSF) obratiće se Evropskoj uniji (EU) povodom slučaja novinara Milana Jovanovića i ukidanja presude protiv odgovornih za paljenje njegovog doma i upozoriti na nesposobnost Srbije da odbrani slobodu medija, izjavio je danas predstavnik te nevladine organizacije za EU i Balkan Pavol Salaj.

On je za Glas Amerike naveo da nadležni moraju hitno da pokrenu novo suđenje i ponovo obezbede policijsku zaštitu Jovanoviću.

Dodao je da RSF poziva Vladu da pruži materijalnu pomoć Jovanoviću u trenutku u kom se krivični postupak odugovlači jer on nije u mogućnosti da dobije odštetu koja bi mu pomogla da obnovi kuću uništenu u požaru, u trenutku u kom ne postoji pravosnažna presuda.

Salaj je naglasio da je Jovanović, pošto je bio meta napada, sada žrtva nesposobnosti države da dostigne pravdu.

Apelacioni sud je prošle sedmice ukinuo prvostepenu presudu bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, osuđenom na četiri godine i tri meseca zatvora, zbog podstrekavanja paljenja Jovanovićeve kuće.

Odluka je doneta pošto je Apelacioni sud usvojio žalbe branilaca prvostepeno osuđenih Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića, čime je predmet vraćen na ponovno suđenje.

BONUS VIDEO: Uhapšen mladić koji je izbo ženu u Melencima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar