Slobodan Milenković Foto:MUP

Na stolu načelnika uprave za Grad Beograd, Veselina Milića nalazi se rešenje o privremenom premeštaju načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodana Milenkovića na mesto inspektora u Odeljenje za ratne zločine. Prema informacijama našeg dnevnog lista, Milić bi danas trebalo i definitivno da odluči da li će Milenković ostati na slučaju “Jovanjica”.

Prema rečima sagovornika našeg lista iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) od odluke Veselina Milića zavisiće i dalji tok istrage o Jovanjici. Eventualni premešetaj, kako navode naši izvori, biće signal da policija nije sposobna da se odupre političkom pritisiku koji je prethodnih dana inteziviran, posebno nakon informacija da su inspektori MUP-a, Slobodan Milenković i Dušan Mitić na tragu novih saznanja u ovom slučaju.

Pročitajte još...

Prema saznanjima “Nove”, predlog o premeštaju Milenkovića u više navrata je slat na odobrenje i vraćan. Pre nekoliko dana rešenje je ponovo upućeno direktoru policije, Vladimiru Rebiću, koji se, međutim, nalazi na godišnjem odmoru i nije bi u mogućnosti da ga primi. Zbog toga bi o predlogu za premeštaj inspektora koji je uhapsio Predraga Koluviju, kao prvooptuženog za slučaj Jovanjica, trebalo da odlučuje Rebićev pomoćnik, Dragan Vasiljević.

Ipak, kako je rečeno našem listu, Vasiljevićev potpis zavisiće od toga da li će mu Milić, kao nadređeni Milenkoviću, uputiti danas rešenje o premeštaju.

Advokat Slobodana Milenkovića: Njegovi dokazi su politička smetnja

Prema rečima Zdenka Tomanovića, pravnog zastupnika Slobodana Milenkovića, otkrića do kojih je došao načelnik Odeljenja za droge, sa svojim timom, postali su politička smetnja.

“Zato bi njegovo smenjivanje, kako se najvaljuje, bilo ponižavanje zakona i institucija naše države”, smatra Tomanović.

Foto: Medija centar Beograd

Tomanović je podsetio da je Milenković, rizikujući svoj život, zajedno sa inspektorom Dušanom Mitićem i velikim brojem svojih kolega,otkrivao učešće visokih funkcionera državnih organa i bezbedonosih službi u slučaju Jovanjica i da bi njegova smena bila bi osveta za hrabrost da primene zakone naše zemlje i štite pravni poredak .

“Кampanja onih koji nisu nadležni protiv postupanja onih koji su nadležni započela je kada je navode okrivljenog, iznete u TV intervjuu, koji je organizovao član parlamenta i funkcioner vladajuće partije (Vladimir Đukanović prim.aut.), afirmisao državni vrh naše zemlje, najavljujući dolazak istine i spektakularno otkrivanje kriminalne organizacije u srcu države i državni udar kao motiv delovanja policijskih inspektora. Iako nadželno tužilaštvo i sud postupaju u predmetu koji se temelji baš na radu načelnika Milenkovića i njegovog tima, nijedna pravosudna institucija nije ukazala nosiocima vlasti da je zakonom zabranjeno da oni ocenjuju dokaze,vrednuju iskaze i komentarišupostupak te da je pravna kultura njihova obaveza”, naveo je Zdenko Tomanović.

Kako navodi Tomanović, time su stvoreni uslovi za pravno nekontrolisano ometanje pravde zbog političkog rizika koji nosi dalja primena zakona u slučaju Jovanjica.

“Pravo mora da bude iznad svih pa i iznad nosioca vlasti i vanistitucionalnih centara moći . Advokatska kancelarija Tomanović preduzeće sve zakonom predviđene mere radi zaštite prava našeg klijenta Slobodana Milenkovića”, poručio je poznati advokat.

Podsetimo, portal Nova.rs prvi je objavio informaciju da načelnik Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije, Slobodan Milenković i šef operative u tom odeljenju, Dušan Mitić i dalje rade na razotkrivanju učešća predstavnika države u slučaju “Jovanjica”, kao i da će se obratiti javnosti preko svog advokata, što se danas i dogodilo.

Nakon ove vesti, naš portal je došao do informacije da je načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić napisao predlog za privremeni premeštaj načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodana Milenkovića na mesto inspektora u Odeljenje za ratne zločine.

BONUS VIDEO: Da li postoji namera da se razreši afera „Jovanjica“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram