Vojislav Milovančević
Vojislav Milovančević, novinar Nova.rs Foto: Jovana Šesterikov

Kompanija United Media zahteva od nadležnih državnih organa da hitno pronađu i  procesuiraju osobe koje su sinoć napale novinara portala Nova.rs Vojislava Milovančevića i razbili mu glavu dok je izveštavao sa protesta u Beogradu.

Portal Nova.rs, koji posluje u okviru naše kompanije, će policiji dostaviti sve video materijale nastale u vreme kada je Vojislav Milovančević napadnut kod Skupštine Srbije radi lakše identifikacije huligana koji su pokušali da ga spreče da radi svoj posao.

„Pratio sam i snimao šta se dešava na inače mirnom protestu. Video sam neko komešanje u parku kod Skupštine, tada mi je prišla grupa momaka sa kapuljačama. Jedan od njih se, kada je video da snimam, zaleteo ka meni i pitao ‘šta snimaš’. Rekao sam mu da sam novinar i onda me je udario, mislim bokserom. Zamahnuo je dva puta i treću put me je pogodio u potiljak i raskrvario mi je glavu“, naveo je Vojislav Milovančević nakon što mu je u Urgentnom centru ukazana medicinska pomoć.

Nedopustivo je da novinari trpe fizičko nasilje dok obavljaju svoj posao a u kriznim situacijama kakvi su protesti posebno je važno da ih policija zaštiti od nasilnika. Ipak, zabrinjava to što smo prethodnih dana svedočili i situacijiama da su se pojedini pripadnici policije našli u ulozi onih koji tuku i vređaju novinare na terenu, uprkos jasnim novinarskim legitimacijama koje su imali.

Policija je preksinoć fizički napala Marka Radonjića sa portala Nova.rs i pretila mu privođenjem, iako je rekao da je novinar o čemu postoji jasan video zapis. Iste večeri policija je pretukla i novinara Bete Žikicu Stevanovića nakon što im je pokazao novinarsku legitimaciju.

Novinarka portala Nova.rs Milica Božinović je od policajca zadobila udarce pendrekom, pri čemu joj je iz ruke izbijen telefon kojim je snimala proteste, Nataši Latković su pripadnici policije bacili na zemlju novinarsku legitimaciju koju im je pokazala, dok su ekipama N1 televizije više puta pokušali da zabrane snimanje.

Novinari i njihovo pravovremeno, profesionalno i istinito izveštavanje su jedini način da građani budu obavešteni a napadi na novinare i nesankcionisanje huligana koji su u tome učestvovali posebno su opasni i šalju lošu poruku da država ne reaguje i da novinare nema ko da zaštiti. O ovim napadima na novinare naših televizija i portala, United Media će obavestiti sve međunarodne organizacije i aktere koji se bave medijskim slobodama i beleže situaciju u Srbiji.

U prethodnom periodu su mnoga ugrožavanja rada novinara ostala nekažnjena, te je Srbija ove godine zabeležila pad na listi slobode medija. Zato još jednom pozivamo policiju i tužilaštvo da otkriju sve odgovorne za napad na novinare.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)