Vojislav Milovančević
Vojislav Milovančević, novinar Nova.rs Foto: Jovana Šesterikov

Evropska federacija novinara (EFJ) osudila je brutalni napad na novinara portala Nova.rs Vojislava Milovančevića i upozorila da se u Srbiji pogoršava situacija kada je u pitanju bezbednost novinara. I Reporteri bez granica su upozorili da je bezbednost novinara u Srbiji ugrožena.

„Kada se novinari ne osjećaju sigurni da rade svoj posao, u opasnosti je sloboda štampe. EFJ apeluje i na vlast i na učesnike demonstracija da novinarima i medijskim radnicima osiguraju uslove u kojima će moći da rade svoj posao bez straha za svoj fizički integritet“ ističe se u pisanoj izjavi Evropske federacije novinara, dostavljenoj redakciji Nova.rs.

 

Federacija ohrabruje sve novinare da policiji prijave nasilje koje su doživeli i poziva vlasti da sistematski sprovode istrage, identifikuju i privedu odgovorne osobe.

„Važno je i da nasilje nad demonstrantima i novinarima najoštrije osude srpski zvaničnici“ zaključuju.

I Reporteri bez granica su upozorili da su tokom poslednjih protesta novinari i medijski radnici bili ugroženi.

„Policija i demonstranti napali su novinare koji su pokrivali antivladine proteste u više od 10 incidenata od sedmog jula. Nije dovoljno samo tražiti istragu i zaštitu novinara“ ističe ova organizacija i poziva na odgovornost predstavnika policije i vlade.

„Dok su policijske palice i suzavac namjerno i više puta ciljale srpske nezavisne medije, kao što su agencija Beta, TV N1 i portal Nova.rs određeni demonstranti su se usmerili na RTS i Tanjug. Najmanje jedan novinar je proveo noć u pritvoru, a nekoliko njih je završilo u bolnici“ zaključuju Reporteri bez granica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar