Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Na gradilištu fabrike Linglong kod Zrenjanina 13. decembra dogodila se nezgoda u kojoj je teško povređen radnik (33), međutim, dve nedelje kasnije ne zna se šta je sa pomenutim muškarcem, niti gde se on nalazi.

Naime, nesreće se dogodila 13. decembra, a tada je organizacija Eko straža iz Novog Sada objavila da je radniku nešto palo na glavu, kao i da nije nosio kacigu.

Teodora Gavran iz Ekološkog ustanka za Nova.rs ističe da je pomenuti radnik nakon nesreće nestao, te da se ne zna šta se sa njim dešava.

Pročitajte još:

„Ekološki ustanak je neko vreme u komunikaciji sa radničkim sindikatima i sa nevladinim organizacijama za ljudska prava iz Vijetnama. Imamo insajdere i prevodioce za Vijetnamce, sa kojima sarađujemo o uslovima u kojima rade radnici „Linglonga“. Ono što je meni rečeno jeste da je pomenuti radnik nakon nesreće odvezen u bolnicu, međutim, trenutno se ne zna ništa o njemu, praktično čovek je nestao“, kaže aktivistkinja za naš portal.

Ističe da je radnik zadobio teške telesne povrede.

„Rečeno nam je da mu je krv šikljala iz glave, ušiju, nosa… Istog trenutka kada se to dogodilo, radnicima su oduzeti telefoni od strane kompanije. Nije pozvana Hitna pomoć, a povređeni radnik je potom prevezen automobilom kompanije do Doma zdravlja u Zrenjaninu. Mi smo pokušali da saznamo kakvo je njegovo stanje, međutim bezuspešno. U bolnici ćute“, kaže Gavranova.

Foto:organizacija ASTRA

Ističe da već neko vreme pokušavaju da saznaju gde se radnik nalazi, ali bez uspeha.

„Zvala sam i Novi Sad, da vidim da li je eventualno tamo odvezeno telo na autopsiju, međutim, samo sam dobila informaciju da on tamo nije. Sada se postavlja pitanje gde je čovek? Kako je moguće da je nestao?“, kaže naša sagovornica i dodaje:

Pročitajte još:

„Ovo nije prvi čovek koji nedostaje, identični slučaj dogodio se pre nekoliko meseci kada je jedan radnik oodvezen u privatnu bolnicu i od tada ga nema“, ističe ona.

Gavranova navodi da radnici rade u nehumanim uslovima u „Linglongu“, bez ikakve zaštite.

„Što se tiče kineskih radnika, jako je teško prići im, jer su maltene držani na lancu u „Linglongu“. Oni su odvojeni od vijetnamskih radnika, koji imaju bolji položaj od njih. Svakako,
ti ljudi rade bez zaštite. Radnik koji je povređen pre dve nedelje nije imao šlem na glavi, i to mi je insajder potvrdio“, dodaje ona.

Podsetimo, list “Nova” objavio je ranije detalje izveštaja, koji odslikavaju jezive uslove života i rada vijetnamskih radnika u ovoj kineskoj fabrici. Od kojih su neki, verovali ili ne, agencijama iz Vijetnama dali i više hiljada dolara da bi dobili posao u Srbiji. U prethodnom tekstvu bavili smo se delovima izveštaja u kojima je opisano kako su radnici (prevarom) stigli do Srbije, u kojim uslovima žive i kako su se lovljenjem sitne divljači – pre svega zečeva – prehranjivali u odsustvu propisnih obroka koje im kineski poslodavci nisu obezbedili.

Zaključak je sledeći – činjenice pokazuju da je situacija sa vijetnamskim radnicima u fabrici Linglong po definiciji trgovina ljudima u cilju radne eksploatacije.

BONUS video: Pacovi u hrani za robove iz Linglonga

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare