Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Nakon obelodanjivanja uslova u kojima žive vijetnamski radnici u fabrici Linglong u Zrenjaninu, zbog čega je reagovao i Evropski parlament, kineski poslodavac ih je potpuno izolovao od javnosti. Prema rečima Ivane Gordić Perc, novinarke VOICE koja je prva otkrila ovu priču, svi razgovori sa radnicima se sada “nadziru”, a aktivistima i novinaruma je skoro nemoguće doći do njih.

„Tu je sve gore i komplikovanije. Veoma se vodi računa da se cela priča o radnicima gotovo hermetički zatvori. Pored radnika uvek ima nekog ko nadzire razgovore. Sada su to nekakvi predradnici. Svaka grupa od nedavno ima po jednog. Oni kao da si zaduženi za sprovođenje reda. Zanimljiva je igra reči. Vijetnamci te sitne šefove oslovljavaju sa „vlasnici“. Oni koji su hteli da govore su sklonjeni, bez obzira na nivo znanja engleskog”, kaže Ivana, napominjući da radnici i dalje „žive pod ključem“.

„Ono što najviše brine je da će većina onih koji su bili spremni da govore sa nadležnima o svemu što su preživeli, izgleda tiho spakovani i poslati kući, tako da nije bio moguće obezbediti kroz nadležne institucije zvanične podatke o tome šta se zaista dešavalo proteklih meseci”, kaže naša sagovornica, uz komentar da niko danas pouzdano ne zna kakvi su uslovi u kojima se sada nalaze radnici.

Dodatnu zabrinutost iskazala je i organizacija za borbu protiv trgovine ljudima ASTRA, koja je pre par dana poslala nadležnim institucijama zahtev za urgentno pružanje zdravstvene zaštite vijetnamskim radnicima angažovanim u Linglongu u Zrenjaninu. U zahtevu navode da su radnici „ograničene slobode kretanja, pod prismotrom kineskih menadžera i privatnog obezbedjenja“, „bez mogućnosti da komuniciraju sa aktivistima i ostalim građanima“, da pojedini radnici „imaju povrede nogu i otežano hodaju“ i da je „većina radnika bez adekvatne zaštitne opreme“.

Naša sagovornica kaže da it u nailazi na oprečne informacije.

„Neki kažu da je zdravstvena nega pružana. S druge strane, ima dosta onih koji kažu da im je potrebna pomoć nije ukazana. Nama je, recimo, veliko pitanje kako im je ukazana adekvatna lekarska pomoć kada iz iskustva znamo je jezička barijera nepremoiv peoblem. Na pitanje da li su vakcinisani kažu da jesu jednom, a ne znaju kojom vakcinom i ne mogu da pokazu sertifikat“, kaže Ivana.

U javnost nezvanično procure informacije i o učestalim povredama na gradilištu fabrike, oko čega je takođe podignut zid ćutnje. Pre desetak dana navodno je jedan od radnika teško povređen i prevežen u novosadsku bolnicu.

„Kao i na sva druga pitanja i ovde se vodi računa da se situacija dobro zataška. Za ovog poslednjeg povređenog radnika se nezvanično priča da nije nosio ni šlem kada je zadobio tešku povredu glave. Nezvanično znamo da ima povreda nekarakterističnih za građavinske radnike. Prvo, najveći broj njih i nisu građevinci i ne znaju kako da se ponašaju na terenu. Oni nisu bili obučeni ni za ove vremenske uslove, a ne da imaju adekvatnu opremu“, kaže novinarka VOICE.

Bonus video: Linglong pod lupom Evrope – gosti Ranka Savić i Ivana Gordić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare