Nakon fotografija i brojnih reportaža o neljudskim uslovima u kojima žive radnici Linglong u Zrenjaninu, pojavio se snimak na kojem se vidi kako pacovi šetaju po hrani koja se priprema radnicima.

Zgražavajući snimak objavio na Fejsbuku novinar BIRN-a, Saša Dragojlo. Na snimku se vidi kako pacovi šetaju po hrani, ali i po celom podu. Ovu informaciju potvrdio je za Nova.rs kolega iz BIRN-a, koji neadvno pisali o dokumentima koji dokazuju „lanac eksploatacije vijetnamskih radnika“

„Snimak sam dobio od radnika angažovanih na gradilištu kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu. Više njih je potvrdilo autentičnost snimka na kojem se vidi kako se ‘čuva’ hrana koja se posle sprema za radnike. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza kako se tretiraju radnici iz Vijetnama. Pored užasnih uslova koje su svi imali priliku da vide, i pored neverovatnih ugovora koje je BIRN objavio, sada vidimo da je njihov status takav da se tretiraju praktično kao stoka. Toliko lođe misle o njima da se nisu potrudili da zaštite meso koje kasnije treba da im spremaju, već ih drže u leglu pacova“, rekao je Dragojlo za Nova.rs i dodao:

„Mislim da u ovom slučaju slika govori više od reči. Institucije i dalje ćute, uprkos brojnim dokazima, ali i rezoluciji Evropskog parlamenta. Građani Srbije ne treba da se zavaravaju da ovo slično ne može da se desi i njima, jer su srpski radnici takođe izrabljivani na razne načine u fabrikama stranih investitora. Hranu obogaćenu pacolikim suplementima ne dobijaju samo zbog toga što nisu migrantski radnici, kojima se praktično trguje kao da su roba, a ne ljudska bića“, zaključio je Dragojlo.

Podsetimo, uslovi u kojima rade radnici kineske fabrike u Zrenjaninu izazvali su veliku pažnju javnosti u Srbiji, jer se tek nedavno otkrilo da su u pitanju zastrašujući uslovi. Radnici dobijaju jedno jaje za doručak, spavaju na dasci bez dušeka, imaju dva bojlera na 500 ljudi. Veš se pere u koritima, grejanja nema, a slobodan dan je pravi luksuz.

„Radnici su smešteni u dve poslednje barake sa leve strane, kao i u kontejnerima za smeštaj radnika koji su postavljeni na slobodnom prostoru iza poslednje barake. Jedna od baraka za spavanje radnika nalazi se tik uz samo skladište opasnog otpada nepoznatog porekla. Nejasno je ko upravlja ovim barakama, kao i to da Ii su one izdate u zakup, ako jesu, sa kojom namenom je uspostavljen zakup, kao i da Ii postoje dozvole za stanovanje na ovoj lokaciji. Nijedan radnik sa kojim smo razgovarali ne poseduje pasoš sa sobom, već su oni “na čuvanju“ u kompaniji koja ih zapošljava. Radnici imaju sa sobom ugovore, a mali broj njih je bio spreman da ih pokaze, iz straha od odmazde kineskih menadžera“, navodi se u jednom izveštaju.

U fabrici se radi od jutra do mraka, a ukoliko ste bolesni možete pomoći jedino sami sebi jer ukoliko ne dođu bolesni na posao, mogu samo da se vrate nazad u Vijetnam ili drugu državu. Naravno, to sve pod uslovom da im se vrate pasoši koji su im oduzeti pri ulasku u Srbiju.

BONUS VIDEO: Linglong pod lupom Evrope

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare