Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Još jedan radnik fabrike "Edepro", B. R. (30) je poginuo, a drugi je teško povređen, u eksploziji koja se u subotu dogodila u proizvodnoj hali fabrike pogonskih sistema raket, a javnost u Srbiji je ostala uskraćena za objašnjenja šta se dogodilo prilikom ranijih stradanja u ovoj fabrici. Dok se propusti samo nižu, a "Edepro" puni stranice crne hronike, podsećamo da je protiv ove fabrike i Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije podnosilo prijave zbog nelegalnog rada.

Poslednja u nizu tragičnih eksplozija dogodila se u subotu, a dvojica radnika, inače državljani Indije (30) i Srbije (44), sa povredama su prevezeni u bolnicu. Tridesetogodišnji muškarac je u Urgentnom centru podlegao opekotinama zadobijenim prilikom eksplozije i požara, dok se drugi oporavlja. Šta se tačno dogodilo u fabrici nije poznato, a do medija su dospele informacije da je požar buknuo na valjku u hali fabrike u kojoj se prozivode pogonski sistemi za rakete. I verovatno je to sve što će javnost imati prilike da čuje, imajući u vidu zavet ćutanja koji se u ovoj fabrici sprovodi godinama.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ne treba zaboraviti da je prilikom velike eksplozije 2021. godine u kojoj su na licu mesta poginuli Miloš Saković (21) i Miljan Jojić (38), dok je Bojan Ružić dva dana kasnije podlegao povredama u bolnici, a 16 njihovih kolega je povređeno, bilo gotovo nemoguće saznati konkretnu informaciju o tom incidentu. Novinske ekipe, među kojima je bila i naša, tih dana su razgovarali sa meštanima Leštana koji su i sami bili svedoci razorne eksplozije ali su nam svi oni koji su bilo kako povezani sa radnicima, rekli da ne smeju da govore za medije jer su u strahu.

„Nemojte molim vas da me fotografišete, najljubaznije vas molim. Pričao bih, ali ne smem. Ne želim da dovedem zeta u opasnost. On je jedan od povređenih, trenutno je u bolnici I nadamo se da će danas izaći, ali vam stvarno ne mogu reći ništa više od toga. Znate da je to poluprivatno, a poluvojno, znate i da proizvode oružje, ne želim da imam posla s njima“, kazao nam je preko ograde tihim glasom jedan meštanin.

Foto: Nova.rs

Fabrika koja svoje radnike „zaklinje“ na ćutanje, u kojoj se godinama nižu i kriju problemi, našla se svojevremeno i pod lupom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Naime, kako smo ranije pisali, tajne ovog preduzeća počele su da isplivavaju nakon prve eksplozije 2008. godine, kada je takođe povređeno troje radnika od kojih je jedan podlegao povredama i kada je otkriveno da nije imala potrebne dozvole za rad.

Kako je tada saopšteno, iako je fabrika imala saglasnost Ministarstva odbrane za proizvodnju raketnog goriva, pomenuti dokument je bio pod lupom istražitelja. Sumnjalo se da je dokument izdat iako “Edepro” nije ispunjavala sve propisane i neophodne uslove za rad. Sa druge strane, MUP nikada nije odobrio ovu proizvodnju, a protiv te firme podneo je krivičnu prijavu zbog nelegalnog rada pre nekoliko godina.

Rakete iz rata

„Edepro“ bio je u fokusu javnosti i nakon što su mediji u Azerbejdžanu objavili fotografije raketa, zabeleženih u ratnim sukobima između Jermenije i Azerbejdžana, odnosno u oblasti Nagorno-Karabah. Na njima je bilo moguće videti da je reč o naoružanju koje se prozivodi u beogradskoj fabrici.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Takođe, ne treba zaboraviti i da su još 2000. godine Sjedinjene Američke Države dostavile jugoslovenskim vlastima dokument u kom tvrde da imaju dokaze da mreža jugoslovenskih preduzeća godinama pruža podršku raketnom programu Libije. Maja 2002. godine SAD su rekle da imaju dokaze da mreža jugoslovenskih firmi podržava raketni program koji je tada sprovodio Muamer Gadafi. Među firmama su se našle Yugoimport SDPR, Bruner i Infiniti, a profesor Mašinskog fakulteta Branislav Jojić, koji je na označen kao ključni čovek u „Edeprou“, američki izveštaj je označio kao predstavnika Yugoimporta.

Bonus video: Bačena bomba na kuću Irfana Čengića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare