Foto: Nova.rs

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da se pre policijske istrage neće tačno znati šta je dovelo do jutrošnje eksplozije u fabrici za proizvodnju raketa i raketnih delova za protivgradnu odbranu "Edepro", ali da je uzrok industrijskih nesreća najčešće ljudski faktor.

Radić je agenciji Beta rekao da je problem i to što se u toj fabrici u novembru 2021. godine takođe dogodila nesreća, kada su poginule tri osobe, a 16 povređeno, a da potom niko nije saopštio i objasnio šta se dogodilo.

Pročitajte još:

„Trebalo je država da odradi svoj deo posla, da iznesu neki zaključak, ako ne i informacije o okolnostima koje bi bile relevantne, jer je tad ipak bilo žrtava. Naravno da bi javno mnjenje trebalo da bude obavešteno, ali u zemlji u kojoj je tajna i koliko košta spomenik na Savskom trgu, nikakvo čudo zašto se pravi fama oko nesrećnih slučajeva“, ocenio je analitičar.

Do nesreća u fabrikama namenske industrije, kaže Radić, ; najviše dolazi zbog nediscipline i ljudskog faktora.

„Do sada se u praksi pokazalo da u svim opasnim poslovima, naravno u odbrambenoj industriji, ali i šire, kada je reč o industrijskim nesrećama, dominira ljudski faktor“, kazao je on.

Leštane Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Te nedoumice, kako je dodao Radić, trebalo bi da otklone državne institucije, navodeći da Ministarstvo odbrane koordinira vojnom industrijom, ali da ne koordinira kompanijom „Edepro“ jer nije u većinskom državnom vlasništvu.

U kompleksu firme „Edepro“ u beogradskom prigradskom selu Leštane jutros oko šest se dogodila eksplozija, a prema prvim informacijama nema povređenih, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Foto: Printscreen Newsmax Adria/Video

Eksplozija u fabrici za proizvodnju raketa i raketnih delova za protivgradnu odbranu „Edepro“ dogodila se i 2021. godine, kada su tri osobe poginule, a 16 povređeno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar