Radić: Puka je sreća što niko od meštana Leštana nije stradao

Emisije 24. nov. 202123:10
Podeli:
Aleksandar Radić, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Aleksandar Radić Foto: Nova S

Vojni analitičar Aleksandar Radić govorio je u večerašnjoj emisiji "Među nama" o najnovijem incidentu u Leštanima, kada je došlo do eksplozije raketnog goriva.

U jučerašnjoj eksploziji u predzeću „Edepro“ poginula su dva radnika, još dvojica su kritično, a još 14 njihovih kolega je povređeno. Od siline eksplozije oštećeno je oko 70 kuća okolnog naselja. Uglavnom su popucala stakla na prozorima i izbijena vrata. Meštani su u strahu i opisuju kako se širi gust, beli dim pa su pomislili da je u pitanju neka otrovna supstanca.

„Ovo je bila firma na koju smo svi i posmatrači, koji nismo politički ostrašćeni, bili ponosni. Ovo jeste privatna firma, ali i deo srpske namenske industrije. Ova firma je bila vrlo uspešna i nedavno je potpisala ugovor sa Grčkom da joj isporuči raketne motore. To je ugovor vredan 90 miliona evra. Nažalost, niko neće moći da nadoknadi živote, tragedija se dogodila. Ja bih voleo da se konačno kod nas u sistemu probudi neko i počne da razmišlja šta učiniti? Zašto kod nas ima toliko incidenata?“ zapitao se Radić.

Prema rečima vojnog analitičara, iako bi procedure tokom istrage procedure trebalo da budu iste i u državnim i u privatnim preduzećima, praksa se razlikuje.

„Pitanje je sreće što niko nije stradao u okolnim kućama. U Edepro su, koliko sam ja znao, primenili sve mere, pogotovo posle incidenta iz 2008. u istoj firmi. Taj pogon se nalazi u brdu, u teoriji je bilo sve u redu, ali u praksi su bili okruženi kućama“, objasnio je Radić. On je ukazao da je problem prenaseljenost, pa vojska nema uslove da ispaljuje neke rakete jer po propisima one ne smeju da „preleću ljude“, lete iznad naseljenih mesta, ali se u Srbiji, radi vizuelnih efekata na kojima insistiraju pojedini političari, insistira da vojska krši ta pravila.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

 

Komentari

Vaš komentar