Igor Dedović i Jovan Vukotić Foto:MUP

Vođa škaljarskog klana, Jovan Vukotić, ubijen je u četvrtak u Istanbulu u Turskoj, kada su nepoznati napadači u njega ispalili pet hitaca, od kojih su ga četiri pogodila. Vukotić je apsolutni vođa klana iz Kotora postao 2020. godine, kada se u Atini dogodilo ubistvo koje je sve promenilo.

Vukotić je apsolutno vođstvo nad organizovanom kriminalnom grupom “škaljari” preuzeo nakon ubistva njegovog kuma Igora Dedovića u Atini 19. januara 2020. godine.

Foto: Mup

Ubistvo Dedovića bilo je posebno brutalno.

Vođe škaljaraca Stevan Stamatović i Dedović bili su u društvu supruga i dece, a na njih je pucano u prepunom restoranu u kvartu u Atini, gde su živeli. Sve se dogodilo u roku od 30 sekundi.

Maskirani napadači

Četvorica napadača sa kapuljačama na glavama, u tamnim jaknama i maskirnim pantalonama ušla su u restoran u kom su „škaljarci“ večerali s porodicama.

Prišli su stolu i ubili prvo Dedovića, a potom i Stamatovića, koji nisu stigli da odreaguju.

Tajms Skver pucnjava, policijska traka
Foto: Shutterstock

Ubice su potom izašle iz lokala i pobegle automobilom koji ih je čekao.

U pucnjavi je ranjena i jedna žena, koja je prevezena u bolnici.

Za Dedovićem je u tom trenutku bila raspisana poternica zbog pokušaja dvostrukog ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića, krajem marta 2016. godine u Kotoru, a koji su bliski kavačkom klanu.

Pročitajte još:

Dedović je povezivan i sa švercom tone kokaina, koji je nađen u Crnom moru kod obale Rumunije 2019. godine, kada su lišeni slobode dvojica Vranjanaca.

Sa druge strane, Stamatović je važio za vođu zagoričana, kriminalne grupe iz Podgorice, koja je blisko sarađivala sa „škaljarcima“. Stamatovića su srpski organi proveravali i zbog ubistva Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi, jer se u vreme likvidacije, 13. oktobra 2016. godine, nalazio u Beogradu, nakon čega se vratio u Podgoricu.

Nakon Dedovićevog ubistva Vukotić se, u bezbednosnim krugovima, pominjao kao apsolutni vođa škaljarskog klana. To je konstatovano u Proceni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2021).

”Nakon ubistva Igora Dedovića, primat apsolutnog vođe preuzeo je Jovan Vukotić i on je isključivi donosilac odluka”, piše u SOCTA.

Škaljarska grupa, kojom Vukotić rukovodi, navodno sarađuje sa pet organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore i regiona.

VIDEO: Ovako su uhapšeni otmičari „kavčanina“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare