Škaljarci Jovan Vukotić i njegov otac Veselin Vukotić Foto: Društvene mreže/N1/Shutterstock

Jovica Vukotić, Kotoranin označen kao vođa škaljarskog klana, ubijen je u četvrtak popodne u Antaliji u Turskoj. Ubistvo prvog među škaljarcima, koji je godinama unazad izbegavao i hice kriminalnih suparnika i optužnice i presude crnogorskih i srpskih pravosudnih organa, označilo je drugi čin u krvavoj drami porodice Vukotić.

Vođa škaljarskog klana godinama unazad – makar od početka krvavog sukoba sa kavačkim klanom – puni stupce crne hronike. U dosijeu (medijskom i obaveštajnom, premda ne i sudskom) ređali su se poslovi vezani dominantno za šverc kokaina i za sukob sa rivalskim klanom pod vođstvom Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana.

Slobodan Kašćelan Foto: Privatna arhiva

Unutar donekle klasične kriminalne priče, krije se i priča o krahu porodice Vukotić, tačnije tri njena muška člana.

Godine skrivanja i metak u Antaliji

Priča je, poznato je, počela i pre 2015. godine, godine kada su zbog tovara kokaina zaratili dojučerašnji saradnici iz jedinstvenog, kotorskog klana. Sukob je počeo ubistvom na Novom Beogradu, a smrti  – bilo ih je više desetina – ređale su se potom i po Kotoru, Podgorici, drugim zemljama regiona, Atini i Hrvatskoj, a sada i Turskoj.

Pročitajte još:

Za sve to vreme, Jovica Vukotić figurirao je kao vođa škaljarskog klana. Tu poziciju delio je jedino sa bratom Igorom, i njegovim imenjakom Dedovićem. Jovica Vukotić godinama je praktično živeo u ilegali. Imao je i aktivnu poternicu u Crnoj Gori, ali nikada za organizovani kriminal ili makar dilovanje.

Antalija mu je, izgleda, bila suđena. Poslednji put kada je tamo primećen bilo je to pre tačno četiri godine – u septembru 2018. godine. Priveden je i ekspresno izručen Srbiji – zbog falš papira. Iz Beograda, međutim, ubrzo je prebačen u Crnu Goru. Pre toga je, u beogradskom pritvoru, dočekao vest o smrti oca Veska.

Ubistvo na kućnom pragu

Veselin Vesko Vukotić nije bio kriminalac. Za njegove komšije i sugrađane, međutim, vest o ubistvu došla je kao još jedna potvrda dubine rata koji je buktao između škaljaraca i kavčana.

Ubijen u aprilu 2019, na kućnom pragu u Kotoru, Jovicin i Igorov otac bio je prisutan i na suđenju sinovima.bio je i svedok jednog od navodnih krivičnih dela (kada je Jovica bio uključen u vatreni okršaj), ali je suštinski bio civil – ugostitelj koji je u kotorskom starom gradu držao piceriju.

Vesko Vukotić Foto: N1

Igor u bekstvu

Jovicin brat Igor sada bi, hijerarhijski, trebalo da preuzme titulu vođe škaljarskog klana. Osuđivan u Brazilu, nakon što je odležao zatvorsku kaznu, pridružio se starijem bratu u kriminalnim aktivnostima.

Pročitajte još:

Nakon ubistva brata i saradnika Dedovića (izrešetanog u Atini u akciji koja bi mogla biti rasvetljena svedočenjem jednog od svedoka saradnika iz grupe Veljka Belivuka kojoj se trenutno sudi pred Specijalnim sudom) on je najstariji po činu.

Mesto prebivališta Igora Vukotića odavno nije poznato. Za njim je aktivna raspisana crvena poternica zbog  navodnog organizovanja ubistava u ratu klanova.

„Moram da te pozdravim poslednji put na ovakav način, Oče moj, uzdanice, dobročinitelju, junače moj!!! Zapamti da nas niko ne može razdvojiti, nikad! Počivaj mi u našem miru Čevskom, sa braćom svojom! Neka ti je vječna slava i hvala ti! Voli te beskrajno tvoj sin Igor”, napisao je u čitulji Igor, nakon ubistva oca 2019.

VIDEO: Dovođenje Belivuka i njegove ekipe u Specijalni sud

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare