Foto: Medija centar Beograd

Predrag Marić, dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova odlazi uskoro u penziju. Prvi vatrogasac Srbije i čovek kome se najviše verovalo u nevoljama i elementarnim nepogodama podneo je zahtev za penzionisanje početkom novembra.

General Predrag Marić  uslov za penziju je ispunio prošle godine. Zahtev za penzionisanje je njegova  lična i profesionalna odluka je i nema nikakve veze sa aktuelnim promenama u policiji, piše Nedeljnik.

Podsetimo, Predrag Marić je jedini visoki policijski funkcioner čija funkcija skoro 15 godina nije bila upitna, čak i kada se menjala kompletna vlast.

Za načelnika Sektora za vanredne situacije postavljen je 2007. godine odlukom ministra Dragana Jočića,  čiji je pomoćnik bio.  Na istoj funkciji je bio i za vreme Ivice Dačića, kao i za vreme Nebojše Stefanovića.

Dolaskom Aleksandra Vulina na čelo MUP-a takođe nije tražena promena Marića kome mandat na mestu pomoćnika ističe u maju 2022. godine.

Kao diplomirani pravnik, Marić se zaposlio u MUP-u 1990. godine i čitave tri decenije bio je posvećen protivpožarnom resoru.  Karijeru je započeo u Upravi za protivpožarnu i tehničku zaštitu. Načelnik Odeljenja za inspekcijski nadzor u Upravi protivpožarne policije postao je 2003. godine, zamenik načelnika Uprave 2004. godine, a načelnik 2005. godine. U tom periodu, osim Marića, karijerno priznanje dobili su svi vatrogasci formiranjem zasebnog Sektora u MUP-u 2007 godine.

Marić je poznat kao čovek terena koji se sa svojim ljudima nalazi građanima u nevolji. Gašenje požara 2011. godine lično je nadgledao i rukovodio. Za vreme  poplava 2014. godine bio je dan i noć je na terenu, kao i za vreme snežnih nepogoda 2015. godine. Novinarima je bio omiljeni sagovornik, dok je građanima ulivao poverenje u nemalom broju strašnih dana prethodne dve decenije u Srbiji. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada.

Ko će zameniti Marića na ovoj izazovnoj  poziciji još uvek je nepoznato, navodi Nedeljnik.  Svakako, posao neće biti lak imajući u vidu da naslednika čekaju  izazovi svih elementarnih nepogoda, kao i  vrlo važan posao u davanju protivpožarnih saglasnosti i tehnički prijemi brojnih objekata koji se grade u Srbiji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar