Ratko Mladic Hag izricanje presude
Ratko Mladić u Hagu tokom izricanja presude Foto:EPA-EFE/PETER DEJONG

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Bojan Milisavljević ocenjuje da se drugostepena presuda kojom je generalu Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora, samo produbila netrpeljivost među narodima na duži period i potpuno se uklapa u politiku Haškog tribunala, sada Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu.

On ističe vezano za moguće sudske implikacije ove odluke, da je reč o individualnoj odgovornosti koja ne može više da ima posledice na međunarodnom planu prema Republici Srbiji.

„Ovakva odluka i ceo tok postupka, samo je potvrdila i produbila netrpeljivost među narodima, a nije uradila ono što je trebalo, a to je da donese pomirenje“, rekao je profesor Tanjugu.

On je napomenuo da presude, kao ova Mladiću, daju jednoj strani, kao što je bošnjačka, osnov i dokaz da je druga strana odgovorna, dok su zločini prema našoj strani i narodu ostali potpuno nekažnjeni.

Što se tiče sudskih implikacija ove odluke, prema rečima profesora, radi se o individualnoj odgovornosti koja ne može više da ima posledice na međunarodnom planu prema Republici Srbiji .

Postupak pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BIH protiv Srbije za genocid je okončan, podsetio je profesor, odlukom suda da Srbija nije odgovorna za zločin genocida.

„Taj sud je rekao da Srbija nije dovoljno učinila da spreči i kazni izvršioce krivičnih dela, što može da se stavi na teret i svim drugim državama koje su bile u mogućnosti da kazne neke počinioce za ta dela. Tu su bili razni kontigenti međunarodnih strana itd“, rekao je Milisavljević.

Podsetio je da je protekao i subjektivni i objektivni rok za reviziju na presudu Međunarodnog suda pravde, tako da ova presuda ne daje nikakve mogućnosti da se pokrene neki novi postupak.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je potvrdilo kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

Ovom pravosnažnom presudom žalbeno veće je, uz suprotno mišljenje predsednice tog petočlanog veća sudije Prisca Matimba Niambe odbilo Mladićevu žalbu po svim osnovima, kao i žalbu tužilaštva u odnosu na jedinu tačku optužnice po kojoj je Mladić bio oslobođen za genocid nad muslimanima u šest opština takođe je odbijena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare