sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe)
Priska Matimba Nijambe Foto:irmct.org

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je proglasilo krivim i osudilo na doživotnu kaznu zatvora Ratka Mladića bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), uz delimično suprotno mišljenje sudije Priske Matimba Nijambe je iz Zambije.

Sudija Nijambe je u velikom delu žalbi koje je iznela Mladićeva odbrana, imala suprotno mišljenje, u odnosu na ostatak Žalbenog veća.

Sudija Nijambe iz Zambije je 2011. godine izabrana za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, a ranije je bila sudija Visokog suda Zambije.

Ratko Mladic Hag izricanje presude
Ratko Mladić u Hagu tokom izricanja presude Foto:EPA-EFE/PETER DEJONG

„Suprotno stavovima većine članova Veća, ne slažem se sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana. Ne smatram da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć ARBiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde. Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo ‘prisilno premeštanje’ doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namerom“, napisala je sudija Nijambe u izdvojenom mišljenju a taj deo mišljenja prenele su Novosti.

Podsećanja radi, Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je proglasilo krivim i osudilo na doživotnu kaznu zatvora Ratka Mladića bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), čije je potvrđena prvostepena presuda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare